Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BESCHEIDEN HERDENKING KINDERTRANSPORTEN HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Met een bescheiden herdenkingsbijeenkomst wordt vandaag in Hoek van Holland stilgestaan bij het tienjarig bestaan van het monument Channel Crossing to Life. Alleen een groepje leerlingen van Inova, de school die het monument sinds 2013 adopteert, zal aanwezig zijn bij het beeld dat herinnert aan de joodse kindertransporten vanuit Hoek van Holland.

Het was aanvankelijk de bedoeling het tienjarige bestaan groots te vieren met meerdere scholen. De voorbereidingen waren in volle gang, maar de vrijheidsberovingen rond een herbenoemd verkoudheidsvirus (het fictive SARS-CoV-2) gooide ook hier roet in het eten.

Ter gelegenheid van het jubileum stelde de gebiedscommissie eind vorig jaar geld beschikbaar voor de vernieuwing van de website www.voetstappennaareennieuwleven.nl. Deze interactieve site vertelt het hele verhaal van de Joodse kinderen die destijds via Hoek van Holland aan het nazigeweld wisten te ontsnappen. Er zijn ook filmpjes te zien met historisch materiaal over de kindertransporten, de rol van Truus Wijsmuller daarbij en ervaringen van ‘de kinderen van toen’. De site biedt veel mogelijkheden voor spreekbeurten en werkstukken in het basis- en voortgezet onderwijs.

Er is ook een Facebookpagina met dezelfde naam: ‘Voetstappen naar een nieuw leven’, ontleend aan de voetstappen die de kinderen eind jaren dertig zetten bij de overstap in Hoek van Holland van de treinen uit Centraal-Europa op de vrijheid brengende schepen naar Engeland.

4 reacties op “BESCHEIDEN HERDENKING KINDERTRANSPORTEN HOEK VAN HOLLAND

  1. Dit waren Nederlandse slachtoffers van een smerige hersenkronkel van een smeerlap.

    Over een aantal jaren komen er monumenten te staan in Nederland, voor de gelukzoekertjes die vrijwillig met gevaar voor eigen leven een gevaarlijke overtocht maakten in een rubberboot naar het walhalla. Oftewel het lui lekker land.
    Een flink aantal van die gelukzoekertjes komen uit landen waar ze nog dagelijks de vlag uithangen voor het doden van miljoenen Joodse medemensen en waar vele van die gelukzoekertjes het volledig mee eens zijn.

    1. Het was niet de hersenkronkel van een smeerlap maar van een hele natie die daar in meeging . En als je het
      in tegenwoordige tijd mondiaal bekijkt , is er nog niets veranderd .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *