Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BASTAARDSATIJNRUPSEN BEDREIGEN DUINEN HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Met borden worden bezoekers van de duingebieden gewaarschuwd voor bastaardsatijnrupsen. De borden zijn een initiatief van het Hoogheemraadschap van Delfland. De haren van deze rups kunnen irritaties en klachten opleveren. Delfland heeft twee weken geleden zoveel mogelijk nesten verwijderd langs de wandelpaden in de duinen, maar kan niet voorkomen dat de overgebleven rupsen alsnog overlast veroorzaken. De rupsen overwinteren in nesten in de takken van bijvoorbeeld de duindoorns en in de zomer trekken ze naar het strand.

Wie in aanraking komt met de brandharen van de bastaardsatijnrups kan klachten krijgen als huidirritatie, jeuk, rode uitslag, oog- en luchtwegirritatie. Ehet kan ook gaan om algemene klachten zoals koorts. De klachten zijn vergelijkbaar met de klachten, die de brandharen van eikenprocessierups veroorzaken, maar de overlast van de bastaardsatijnrups blijft meestal beperkt en duurt korter dan bij de eikenprocessierups. Na één tot twee weken zijn de klachten over het algemeen weer verdwenen.

Het Rode Kruis geeft de tip om de huid direct na blootstelling te strippen met plakband en daarna de huid of ogen af te spoelen met lauw water. Kleding die besmet is met brandharen kunt u het best op 60 graden wassen. Als u last blijft houden van irritatie, neem dan contact op met uw huisarts.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *