Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

APPARTEMENTEN IN SOCIALISTISCH HERENHUIS SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het monumentale pand van de oude SDAP en voormalige Schiedamse jazzclub ‘In den Rooie Koffer’ wordt verbouwd tot appartementencomplex. Het herenhuis aan de Tuinlaan 50 moet straks ruimte bieden aan negen wooneenheden.

De gemeente heeft al besloten tot het toestaan van hogere waarden volgens de Wet geluidhinder voor het gepleisterde pand met lijstgevel in Loddewijk XVI-stijl.

Met een hogere waarde procedure kan de gemeente een hogere geluidsbelasting (hogere waarde) toestaan dan de voorkeursgrenswaarde. Deze verhoging is mogelijk tot een maximaal toelaatbare waarde. De hoogte van deze maximaal toelaatbare waarde is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de ligging van de geluidsgevoelige bestemming in binnenstedelijk of buitenstedelijk gebied.

In 1917 werd dit voormalige patriciershuis de thuisbasis van de socialistische partij (SDAP) en het Nederlandsch verbond van Vakverenigingen (NVV). Het gebouw kreeg toen officieel de naam Volksgebouw, maar was ook bekend onder de naam ‘het rooie pakhuis’ of ‘in den rooie koffer’.

Het monumentale herenhuis is in de laatste kwart van de achttiende eeuw gebouwd. De gevel heeft een fronton met gesneden festoenen. De architectuur van het pand is een toonbeeld van de vooruitstrevende smaak van de Schiedamse elite in deze periode. Het woonhuis werd in dezelfde periode gebouwd als de Korenbeurs en het Sint Jacobsgasthuis, beide uitzonderlijke voorbeelden van classicistische architectuur in Nederland. Het is niet bekend voor wie het huis is gebouwd, maar in 1832 was het huis, de naastgelegen tuin en de het achtergelegen pakhuis in eigendom van Jan Nolet Senior. Voor het huis is een hardstenen stoep met smeedijzeren hek en versierde stoeppalen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *