Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

NA 50 JAAR: AFSCHEID FIETSENMAKER VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De bekende Vlaardingse fietsenmaker Leen de Jager sluit komende zaterdag na 50 jaar voorgoed zijn zaak in de Waalstraat. Er komt geen afscheidsfeest voor de 69-jarige ondernemer die een groot deel van bekend Vlaardingen tot zijn klantenkring mocht rekenen. “Ja, als je zo dicht in de buurt van het stadhuis zit dan lopen ze allemaal makkelijk bij je binnen.”

Namen noemen lijkt niet zo aan De Jager besteed. Hoewel hij menig burgemeester op het zadel heeft geholpen. De Jager: “Inderdaad, burgemeester Tjerk Bruinsma is met enige regelmaat bij mij in de winkel geweest. Destijds ook burgemeester Jan Heusdens. Dat is wel een hele tijd geleden. Die mocht ik ook tot mijn vaste klanten rekenen. Dat heb je dus als je al zo’n 50 jaar in de zaak zit. Ik heb hun klandizie altijd hogelijk gewaardeerd.”

En er zijn er meer die de fietsenmaker altijd zullen bijblijven. De Jager: “Een van mijn leukste klanten is altijd geweest Bram van Dorp, de voormalige directeur van Chloride Accufabriek. Die is bij mij jarenlang tot op hoge leeftijd klant geweest. Een hele bekende Vlaardinger. Ik heb ook best wel eens wat dingen voor Chiem van Houweninge mogen doen. Maar daar heb ik geen persoonlijke band mee gehad.”

De Gazelle-dealer kan terugkijken op een uitstervend vak. Een opvolger voor zijn zaak is niet gevonden. De echte fietsenmaker verdwijnt. “Wat ik het meest ga missen is het persoonlijke contact met de klanten”, zegt de Jager over het naderende afscheid. “En het ambacht van het vak. Ik ben nog steeds een figuur die het een uitdaging vind om op een mooie manier dingen te maken, wielen te vlechten en fietsen aan te passen. In het verleden heb ik ook met een vriend nog wel eens wat ligfietsen gebouwd. Nou, dat is niet bepaald een business, maar we hebben er wel een heleboel lol aan gehad. Gewoon, omdat het leuk is om die dingen te maken.”

Zaterdag gaat de deur dicht. “In principe doe ik dat alleen”, verklaart De Jager. “We geven geen sluitingsfeest ofzo. Gewoon in kleine kring drinken we er een glaasje prik op. Dan gaat ‘ie op slot.”

“Ik betreur het dat ik in feiten stoppen moet. Tegelijk ben ik heel gelukkig dat ik deze leeftijd heb en nog hartstikke gezond ben en aan mijn pensioen kan gaan beginnen.”

De laatste dagen zijn alle artikelen in de zaak te koop tegen zeer lage opruimprijzen.

Het winkelpand krijgt voorlopig geen nieuwe invulling.

Foto’s: Arne van der Zande


GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *