Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEHEIMHOUDING LENINGEN AARDGASLOOS SCHIEDAM-GROENOORD

SCHIEDAM- Rond het project om de Schiedamse wijk Groenoord aan het warmtenet te krijgen worden bewust twee bedragen geheim gehouden van leningen voor particuliere woningeigenaren. Dat wordt duidelijk tijdens de online informatieavond voor buurtbewoners. Alleen in directe gesprekken met VvE’s komen ook de twee andere bedragen op tafel. Voorlopig wordt alleen over een bedrag van bijna 15.000 euro gesproken voor een aansluiting op het warmtenet van Eneco. Huiseigenaren kunnen hiervoor een extra hypotheek afsluiten.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft onlangs uitgerekend dat een woning van het aardgasnet halen per huis zo’n 40.000 euro gaat kosten. Tijdens de online bewonersavond van Nieuwe Energie voor Groenoord wordt vragenstellers een heel andere rekensom voorgehouden. Het bedrag van 40.000 euro zou niet aan de orde zijn voor Groenoord.

Een woordvoerster van de gemeente zegt: “Er is door het EIB eigenlijk gekeken naar de gemiddelde investering, wat je voor een gemiddelde woning in Nederland zou moeten doen, om van het aardgas te gaan. In ga een voorbeeld nemen uit de Noordoostpolder. Aanstaande vrijdag opent een van de eerste aardgasproeftuinen in Nagele, een heel klein dorpje bij Urk. Daar zijn ze overgestapt op zonthermie met een warmteopslag in de grond. Die hebben gekozen voor een hele andere technologie, maar dat heeft ook een heel ander prijskaartje. Dan kom je meer in de 40.000 tot 60.000 euro per woning.
In Groenoord hebben we eigenlijk naar allerlei mogelijkheden gekeken. Hier heb je toevallig een warmteleiding die gewoon voor de deur loopt. Dat is de kans die je hebt. Dat heb je in de Noordoostpolder niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *