Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MAASSLUIS VOELT VOOR BEPERKT VERBOD LACHGAS

MAASSLUIS- De gemeente Maassluis gaat voor een beperkt verbod op lachgas. Een bijna unanieme gemeenteraad laat dat doorschemeren bij behandeling van het raadsvoorstel tot het vaststellen van de Algemeen Plaatselijke Verordening voor 2021. Burgemeester Edo Haan (PvdA) wil het gebruik van lachgas niet volledig verbieden, maar zones aanwijzen waar een verbod geldt.

Het gebruik van lachgas als hallucinerend middel zorgt voor gezondheidsproblemen. De Jelinekkliniek waarschuwt:
‘Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid  of tintelingen of flauwvallen.’
Als langetermijn risico’s noemt de Jelinek kliniek:
Neurologische stoornissen
, lokkade glutamaat receptor ( een van de meest prominente neurotransmitters  in het menselijk brein). Het Trimbos Instituut noemt bij het gebruik van lachgas verslaving als één van de risico’s.
Haan: “Omdat lachgas op zich een normaal product is, wat je in de winkel kunt kopen. Dan valt het onder de warenwet. Je kunt het niet verbieden om het bij je te hebben, dus het gebruik daarvan is ook niet verboden. Wil je er toch iets mee doen, dan zul je tot specifieke regelgeving moeten overgaan. Zoals we dus nu hier voorstellen.”

Volgens de burgemeester moet er een reden zijn om als gemeente op te treden. Haan: “Dat je zegt, er is overlast door het gebruik van lachgas, in dat en dat gebied. Nou, dan perk je het voldoende in geografisch. Je omschrijft de reden, dan kun je dus ook gaan handhaven. Je zou kunnen denken aan parken, maar je kunt ook denken aan De Dijk, de Vlaardingsedijk. Dat je zo’n gebiedje aanwijst om het te verbieden.”

Over 2 weken volgt een debat in de gemeenteraad over de wijzigingen in de APV.

Het kabinet heeft eind 2019 aangekondigd lachgas op lijst II van de Opiumwet te willen plaatsen. Het streven was om dit per 1 januari 2021 door te voeren.

Foto (archief): een eenzijdig ongeluk in Schiedam door gebruik lachgas

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *