Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ALLES IN GEREEDHEID VOOR ASIELZOEKERS VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Met vereende krachten gaat het wegdek open van de Oosthavenkade (ter hoogte van Waterleidingstraat) in Vlaardingen, nu hier het drijvend asielzoekerscentrum (AZC) ligt afgemeerd. Bij omwonenden leven zorgen over de stroomvoorziening voor het riviercruiseschip. Gevreesd wordt voor ronkende (diesel)generatoren op de kade, maar het ziet ernaar uit dat in sneltempo walstroom wordt aangelegd voor De Amsterdam.

Het schip met bar, dansvloer, luxe suites en een ruime keuken wordt voor zeker 2 maanden het onderkomen van zeventig asielzoekers.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat afgelopen augustus in totaal 2.755 asielzoekers naar Nederland kwamen. Dat waren er 625 meer dan de maand ervoor. Daarnaast kwamen er 770 nareizigers naar Nederland, 300 meer dan in juli 2021. In 2020 kwamen er in totaal 17.585 asielzoekers en nareizigers.

In 2020 werden ook 14.045 verblijfsvergunningen asiel voor bepaalde tijd verleend. Dat waren er in 2019 in totaal 11.890. In 2018 ging het nog om 12.445 vergunningen voor legaal verblijf. De meest voorkomende nationaliteiten waaraan in 2020 verblijfsvergunningen zijn verleend betreft Syrisch (43,8%) en Turks (12,6%).

Na het verkrijgen van een verblijfsvergunning worden asielzoekers (inmiddels vluchtelingen, want als zodanig erkend door de IND) ook in Vlaardingen met urgentie gehuisvest en komen niet op een wachtlijst. De wachttijd voor een sociale huurwoning in Vlaardingen voor doorstromers bedraagt gemiddeld 4,1 jaar. Voor starters is de wachttijd gemiddeld 3 jaar en 4 maanden (Bron: cijfers gemeente).

Vlaardingen stond in september nog op het punt duidelijk te maken dat de stad een gebrek aan woningen heeft voor vluchtelingen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en VluchtelingenWerk Nederland hadden om extra huisvesting gevraagd.

1 reactie op “ALLES IN GEREEDHEID VOOR ASIELZOEKERS VLAARDINGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *