Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HARINGSTAD HERDENKT SLAG BIJ VLAARDINGEN (1018)

VLAARDINGEN- De middeleeuwse Slag bij Vlaardingen, uit het jaar 1018, wordt vandaag herdacht in de haringstad. Naast het hijsen van de speciale ‘Dag-van-de-slag-vlag’ om 14.30 uur op het Stadhuis, wordt ook de aanvang van de visualisering van de burchtcontouren van de burcht van Dirk III onthuld op de Markt. Burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) volgt vervolgens een vermakelijke les Middeleeuws Nederlands in het Vlaardings Museum, gegeven door dr. Peter-Alexander Kerkhof, etymoloog en geschiedwetenschapper gespecialiseerd in de middeleeuwse geschiedenis en taalgeschiedenis.

Op de plaats waar nu de Grote Kerk staat stond in het jaar 1018 zeer waarschijnlijk de burcht van graaf Dirk III. Meer dan 1000 jaar geleden won hij met zijn manschappen de Slag bij Vlaardingen tegen keizer Hendrik II. Het was een belangrijke slag, omdat het een begin was van grotere feitelijke onafhankelijkheid van het graafschap Holland.

Foto (archief): Joris Lutz speelt graaf Dirk III in 2018

8 reacties op “HARINGSTAD HERDENKT SLAG BIJ VLAARDINGEN (1018)

  1. Het zijn Duitse vlaggen Jannes, door de schelvispekel hangen ze ondersteboven en kunnen veel Vlaardingers zich niet meer herinneren waartegen gevochten werd. Deze vlag hebben ze vast geërft van hun opa’s die damals lid waren van een bepaalde linkse partij. Aan hert aantal vlaggen te zien waren dat er meer dan er in het verzet zaten.

   1. Ik weet niet hoe vaderlandslievend u nog bent , maar Duitse vlaggen hebben een andere kleurvolgorde . (
    zwart rood geel ) .

     1. Ja maar dan klopt die kleurvolgorde toch nog niet ? Bij de Belgenvlag is het zwart- geel – rood , en bij de Duitse vlag is het zwart – rood – geel , en op die foto zie je duidelijk zwart – geel – rood , hoe je het ook went of keert . Snapt u ?? Of bent u toevallig ook een afstammelig van een Belg ?

  1. idd , Dat zwarte in die vlag , zoals wij het noemen , is eigenlijk zo donkerblauw als een apie , in die Vlaardingse vlag .

   1. Die verkleuring komt weer door de opwarming van de aarde Jannes, de boel overstroomt, je vlaggen verkleuren, je moet meer zonnebrand smeren, (daar helpt dus die schelvispekel niet meer tegen).Toch maar weer wat geld naar Brussel storten dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *