WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN BRENGT KOMST AZC ALS FEESTJE

VLAARDINGEN- Wethouder Ivana Somers (Leefbaar Vlaardingen) heeft vandaag symbolisch de eerste paal geslagen voor de start van de bouw van het Asielzoekerscentrum (Azc), dat uitsluitend is bedoeld voor Oekraïners. In december worden de eerste flexwoningen geplaatst. Nadat de woningen zijn afgewerkt en ingericht, kunnen de eerste Oekraïners begin 2023 naar hun tijdelijke onderkomen verhuizen. Tot en met eind juni 2023 groeit het Azc vervolgens stap voor stap tot bijna 400 woningen. Zo worden 1.000 Oekraïners tot zeker 2026 gehuisvest. Naast woningen, komt er in het hart van het Azc een basisschool met een gymzaal. Ook komen er twee gemeenschappelijke gebouwen met medische voorzieningen en speelplekken voor de kinderen. 

Eerder gaf de gemeente aan te verwachten dat de eerste Oekraïners rond de feestdagen de sleutel van hun woning overhandigd zouden krijgen. De leverancier van de woningen heeft echter te maken met personeelstekorten, waardoor vertraging is ontstaan.

Wethouder Somers stond vorig jaar september nog op het punt om het Kabinet en Vluchtelingenwerk Nederland duidelijk te maken dat er in Vlaardingen absoluut geen ruimte is voor nog meer vluchtelingen en asielzoekers. Direct na de aanstelling van Bert Wijbenga (VVD) als burgemeester is een ander weg ingeslagen.

Somers: “Met hulp van Vlaardingse ondernemers gaan we alles op alles zetten om de woningen zo snel mogelijk af te werken en bewoonbaar te maken als ze geplaatst zijn. We zijn hierover al in gesprek met ondernemers die aangegeven hebben hierin mee te willen denken. Daar ben ik blij mee. Samen zetten we de schouders eronder.”

Inmiddels hebben alle Oekraïners die nu in de gemeentelijke (nood)opvanglocaties in Vlaardingen wonen zich aangemeld voor een tijdelijke woning. Ook Oekraïners die bij een Vlaardings gastgezin wonen, kunnen dat nu doen met een aanmeldformulier.

3 reacties op “VLAARDINGEN BRENGT KOMST AZC ALS FEESTJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *