Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

LEZING ROOMS-KATHOLIEKE BEGRAAFPLAATS SCHIEDAM

SCHIEDAM- De Historische Vereniging Schiedam (HVS) vertelt op zaterdag 5 juni weer het Verhaal van Schiedam. De lezing begint om 13.00 uur en is voor iedereen digitaal te volgen. Centraal staat de rooms-katholieke begraafplaats onderaan de Vlaardingerdijk.

Op zaterdag 5 juni zal Lidwien Meijer In het Verhaal van Schiedam vertellen over de geschiedenis van de r.k.-begraafplaats. Ze zal de verhalen achter een aantal graven vertellen. Wie liggen hier te rusten? Welke sporen lieten zij na hier in de stad? Maar ook gaat zij nader in op de vraag waarom er in 1852 een aparte rooms-katholieke begraafplaats in Schiedam kwam? Wie namen dit initiatief?

In 1972 werd deze begraafplaats gesloten. Er werd niet meer begraven, de meeste graven die er waren, bleven. Zodat we vele bekende Schiedamse namen hier nog steeds tegenkomen: zoals Nolet, Van Gent, Van der Burg, De Leede, Kleinekoort…

De laatste jaren is er meer interesse gekomen voor de begraafplaats, die onder monumentenzorg staat. Er is een werkgroepje, uitgegaan van de Historische Vereniging Schiedam, dat de graven heeft geïnventariseerd en meedenkt over restauratiewerkzaamheden. Lidwien Meijer maakt deel uit van deze HVS-werkgroep.

Dit Verhaal van Schiedam loopt alvast vooruit op een tentoonstelling over de rooms-katholieke branders en hun graven, die van augustus tot november 2021 in het Nationaal Jenevermuseum wordt gehouden.

Deelnemen aan de lezing is gratis. Wel is aanmelding nodig via een e-mail naar secretaris@historischeverenigingschiedam.nl. Na aanmelding ontvangt u een verwijzing, een link, waarmee u zaterdagmiddag 5 juni toegang krijgt. Vanaf 12.45 uur kunt u al inloggen. Iedereen is welkom.

‘Het Verhaal van Schiedam’ is één van de online-activiteiten die de Historische Vereniging Schiedam in samenwerking organiseert met het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. De HVS kan door de coronamaatregelen niet haar gebruikelijke activiteiten organiseren in het pandje aan de Hoogstraat 74. Door gebruik te maken van de apparatuur bij het Jenevermuseum is het mogelijk om activiteiten online aan te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *