Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN KOMT MET ZELFBEWONINGSPLICHT TEGEN OPKOPERS

VLAARDINGEN- Wethouder Ivana Somers (Leefbaar) werkt aan een zelfbewoningsplicht voor opkopers van sociale- en middeldure koopwoningen in Vlaardingen. Naar verwachting kan de gemeenteraad hierover aan het eind van het jaar beslissen. De zelfbewoningsplicht wordt mogelijk nu de Eerste Kamer de wijziging Woningwet heeft aangenomen. Of de inwerkingsdatum van 1 oktober 2021 wordt gehaald of dat dit 1 januari 2022 wordt is vooralsnog ongewis.

Steeds meer koopwoningen worden opgekocht door beleggers. Door deze opkoop gaan betaalbare woningen verloren voor lagere en modale inkomens. Bovendien kan deze opkoop zorgen voor een aantasting van de leefbaarheid van de betreffende buurt. De gemeenteraad kan een opkoopbescherming voor nader te bepalen buurten invoeren, in de vorm van een verbod om de woning zonder vergunning te verhuren voor een periode van 3 jaar. De gemeente moet dan wel onderbouwen dat de maatregel noodzakelijk en effectief is. Dit geldt alleen voor te koop staande woningen en niet voor woningen die reeds verhuurd worden.

De wetgever kijkt na een aantal jaren of deze maategel in de dan geldende woningmarkt omstandigheden nog noodzakelijk is.

1 reactie op “VLAARDINGEN KOMT MET ZELFBEWONINGSPLICHT TEGEN OPKOPERS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *