WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘VAGE ANTWOORDEN VLUCHTELINGEN VLAARDINGEN’

Wat is een vluchteling? In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de termen ‘statushouders’ gebruikt alsof er twee soorten vluchtelingen bestaan: met en zonder verblijfsvergunning. Volgens de begrippenlijst van de UHNCR –de vluchtelingenorganisatie van de VN- is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht lebalen van uitgeprocedeerden en irregulieren is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.
Wat is een vluchteling?
In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de termen ‘statushouders’ gebruikt alsof er twee soorten vluchtelingen bestaan: met en zonder verblijfsvergunning. Volgens de begrippenlijst van de UHNCR –de vluchtelingenorganisatie van de VN- is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht lebalen van uitgeprocedeerden en irregulieren is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.
VLAARDINGEN- Het stadsbestuur van Vlaardingen geeft vage en verwarrende antwoorden op vragen over de huisvesting van vluchtelingen. Dat vindt oppositiepartij ONS.

De partij vroeg begin februari wat de alternatieve locaties zijn voor de huisvesting van vluchtelingen. In een antwoord daarop liet het college weten dat meer duidelijk wordt aan het eind van het eerste kwartaal 2016. Inmiddels is dit eerst kwartaal voorbij, maar is ONS niet veel wijzer.

ONS wil dat binnen één week alsnog opening van zaken wordt gegeven rond de alternatieve huisvestingslocaties. De partij verwijst naar één bewoner uit Schiedam. De bewoner heeft een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) ingezet om openheid van zaken te krijgen in Schiedam.

ONS hoopt zonder Wop een overzicht te ontvangen van de aantallen vluchtelingen die de afgelopen tien jaar in Vlaardingen zijn gehuisvest, plus de aantallen van de daaropvolgende gezinsherenigers die naar Vlaardingen zijn gekomen.

 

Zie ook: Panden vluchtelingen Vlaardingen.

Vragen voorrang vluchtelingen Vlaardingen.

 

Eén gedachte over “‘VAGE ANTWOORDEN VLUCHTELINGEN VLAARDINGEN’

  1. Mij bekruipt steeds meer het idee dat we bewust voor de gek worden gehouden. Het zou mij niks verbazen als de EU in ruil voor wat opdrachten voor grote bedrijven heeft toegezegd een aantal miljoen moslims op te nemen. Het is toch niet uit te leggen dat alleen Nederland tienduizenden jonge mannen levenslang op dient te vangen terwijl deze ook naar een aantal jaar weer terug kunnen om hun land op te bouwen? Nergens word over deze terugkeer gesproken terwijl dit mij toch van groot belang lijkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *