Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RIVIERKREEFTEN VLAARDINGEN-WEST GEVOERD AAN OTTERS

VLAARDINGEN- Zo’n duizend exotische rivierkreeft zijn de afgelopen 2 weken weggevangen in de sloten van Vlaardingen-West en aangeboden bij Sea Life in Scheveningen, voor op het menu van de otters. De kreeften zijn uit de Vlaardingse sloten gehaald voor de nulmeting van het hoogheemraadschap Delfland, het ministerie van LNV en de Wageningen Universiteit rond een proef met het intensief wegvangen van de rivierkreeften.

Exotische rivierkreeften zijn dieren die eigenlijk niet in Nederland thuishoren, maar zich hier wel heel erg thuis voelen. Zij hebben nog nauwelijks natuurlijke vijanden en planten zich razendsnel voort. Op sommige plekken zijn ze met heel veel. Daar richten zij schade aan aan de inheemse waternatuur en aan de oevers. Door de dieren intensief weg te vangen, wordt gehoopt de populatie terug te dringen.

Bij de nulmeting zijn op drie plekken twee keer kreeftjes gevangen, gemerkt en teruggezet. Op basis van het aantal gemerkte kreeften ten opzichte van het aantal ongemerkte bij een derde keer vangen, kan worden berekend hoeveel kreeften er op een plek zitten. Bij de laatste keer vangen zijn de ongemerkte dieren niet meer teruggezet. Een deel daarvan gaat voor onderzoek naar Naturalis en de Wageningen Universiteit. De rest is zaterdag aangeleverd bij Sea Life.

2 reacties op “RIVIERKREEFTEN VLAARDINGEN-WEST GEVOERD AAN OTTERS

  1. Horen hier niet thuis, voelen zich thuis, planten zich razendsnel voort, richten veel schade aan, nauwelijks natuurlijke vijanden en ze zitten vaak op sommige plekken bij elkaar dus. Hebben we het hier wel over kreeften?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *