WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HERINNERING AAN HAV-BANK SCHIEDAM

SCHIEDAM- Voor de Maand van de Geschiedenis is het Gemeentearchief Schiedam op zoek naar herinneringen aan de HAV-Bank. Een échte Schiedammer verzekerde zich tegen rampen natuurlijk bij ‘de HAV’! Het gemeentearchief gaat de rol en de nalatenschap in Schiedam onderzoeken, met daarin een prominente plaats voor het bekende gebouw aan de Gerrit Verboonstraat, dat nog als ‘de voormalige HAV-Bank’ bekend staat, uitzoeken.

Gerrit Willem van Bergen Walraven richt in 1903 aan de Vismarkt in Schiedam de Hollandse Algemene Verzekeringsbank op. Mede door opvallende reclameacties groeit de bank uit tot

een succesvolle onderneming. Een groter pand is dan ook nodig, en als een prijsvraag voor het ontwerp van een nieuw gebouw niet het gewenste resultaat oplevert, komt de HAV uit bij de bekende architect Willem Dudok. Hij ontwerpt het gezichtsbepalende pand aan de Gerrit Verboonstraat met de gele steentjes, nu een appartementencomplex. Kort na het jubileumjaar in 1963 gaat het bedrijf op in AMEV.

Oproep Nu is de aandacht gericht op ‘het bedrijf achter het gebouw’, de Schiedamse HAV. Het bedrijf heeft relatief gezien maar kort bestaan. Men hield de bedrijfsgeschiedenis goed bij in plakboeken, maar desondanks is ze nog nauwelijks in kaart gebracht. We zijn nieuwsgierig naar de rol die de HAV-Bank speelde in de stad. Was het een Schiedams instituut, of een instituut in Schiedam? Het bedrijf lijkt erg betrokken te zijn geweest bij het personeel en de omgeving. Misschien heeft u, of een familielid, er gewerkt? Of heeft u herinneringen aan de kalenders, het bedrijfsvoetbalteam of de verschillende promotie-acties zoals prijsvragen?

Reacties zijn welkom via het bekende e-postadres archief@schiedam.nl of 010-219 1919. Contactpersonen zijn Jan van Kampenhout en Merel Blok.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen aan de hand van een thema geschiedenis voor het voetlicht door verschillende activiteiten. Dit jaar is het thema ‘wat een ramp’, daar past een verzekeringsbank goed bij! Vorig jaar bracht het gemeentearchief de geschiedenis van de Apollo Kaarsenfabriek onder de aandacht, en in 2020 Schiedamse pakhuizen met opvallende namen.

Fotobijschrift: Bewerkte foto van een maquette van de HAV-Bank uit 1953. (Beeldnummer 03381, fotograaf Chr. Breur)

2 gedachten over “HERINNERING AAN HAV-BANK SCHIEDAM

  1. Nog veel verder terug in de tijd stond daar een poort zoals Schiedam er meerdere had , ik meen dat het de Christoffelpoort of Vrouwenpoort was .

  2. 4 september 2022

    In 1953, niet lang na mijn H.B.S examen, kreeg ik een baan(tje) bij de HAV bank. De bezoldiging bedroeg, voor de zeventienjarige die ik toen was, iets van dertig gulden per week. Daarvoor moest je in die tijd ook op Zaterdagmorgen werken.

    Mijn werk bestond uit het invullen van formulieren en kaartjes die van doen hadden met nieuwe aanvragen. De te betalen premie moest worden vermeld plus het bedrag dat naar de betrokken verzekeringsagent moest gaan. Dat was een zeker percentage en naar ik me herinner was dat het enige aspect van die taak die wat hersenwerk vereiste, hoe gering ook. Het werk was dus dodelijk vervelend. Gelukkig kon je je, af en toe, van je stoel verheffen om de bak “wederzijdse mededelingen” te raadplegen – het systeem waarmee in die pre-digitale tijd verzekeringsmaatschappijen elkaar op de hoogte hielden betreffende dubieuze aanvragers.

    We waren gezeten aan lange tafels achter een waarvan, in het midden, de afdelingschef zetelde – een Meneer Verschoor , een al grijzende man. Hij verstond de kunst om van uit zijn ooghoeken de tafel te overzien. Ik herinner me nog andere namen van oudere collega’s in die tijd: Snijder, Auwerda, Briët, Van Dijk..

    Lang heb ik het er niet uitgehouden, een maand of drie, vier. Maar op Sinterklaasdag
    1953 moet ik er nog geweest zijn want ik herinner me dat er toen op elke werkplek een speculaaspop lag, met een passend rijm waarvan de eerste regels me zijn bij gebleven : ”Even als zo menig jaar/ ligt de pop weer voor U klaar”. Het eindigde met de opwekking “al Uw kracht aan de HAV te geven”. Ik moet voor Kerstmis van dat jaar besloten hebben dat de HAV het best zonder mijn minieme kracht kon stellen. Ik had toen nog geen nieuwe baan maar dat was geen bezwaar want dit soort baantjes lag in die tijd voor het opscheppen. Ik ging trouwens een heel andere kant op.

    Arie Brand, Maitland (NSW, Australie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *