WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM: ‘VOORAL JEUGDHULP OP VRIJWILLIGE BASIS’

SCHIEDAM- Er is verwarring ontstaan door de woorden van de Maassluise wethouder Corine Bronsveld (CDA). GroenLinks in Schiedam krijgt dat te horen van het eigen stadsbestuur. Bronsveld heeft eind juli aangegeven dat wijkteams een drangaanpak dienen te gebruiken. De gemeente Schiedam stelt juist dat de nieuwe aanpak betekent dat alle ondersteuning aan jeugdigen en hun gezinnen (als er geen sprake is van een maatregel) in het wijkteam worden geboden op vrijwillige basis.

Bronsveld zou hebben gesproken over het overhevelen van drangtrajecten van de Gecertificeerde Instelling naar Lokaal. Dit zou voor de verwarring hebben gezorgd, omdat de waterweggemeenten juist stoppen met ‘drang’. De waterweggemeenten noemen dit:’ Van drang door de jeugdbescherming naar vrijwillige hulpverlening door het lokale veld’.

Het grijze gebied van Drang zit eigenlijk tussen de gedwongen hulpverlening (via de kinderrechter) en vrijwillige hulpverlening in. Het gaat dan om hulp aan een gezin in het vrijwillige kader met als doel het voorkomen van een kinderbeschermingsmaatregel (gedwongen hulp). Dit werd uitgevoerd door de jeugdbescherming, waarbij de dreiging van een maatregel er voor zorgt dat ouders wel mee moeten werken (Drang). Juist omdat dit werd uitgevoerd door de jeugdbescherming was het onderscheid met gedwongen hulpverlening voor ouders moeilijk te maken.

De 15 gemeenten in de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond zijn al sinds 2019 met elkaar in gesprek om een einde te maken aan deze zogenoemde drangtrajecten en de ondersteuning van deze jeugdigen over te dragen aan de lokale wijkteams.

Het wijkteam werkt alleen op basis van vrijwilligheid. Deze ondersteuning eindigt wanneer betrokkenen geen behoefte meer hebben aan deze ondersteuning of wanneer de kinderrechter besluit tot een maatregel. Bij dit laatste wordt de ondersteuning overgenomen door de jeugdbescherming.

Vanwege praktische omstandigheden en lokale verschillen start deze ondersteuning in het wijkteam voor Maassluis vanaf 1 juli, volgt Vlaardingen per 1 oktober 2021 en Schiedam per januari 2022.

Eén gedachte over “SCHIEDAM: ‘VOORAL JEUGDHULP OP VRIJWILLIGE BASIS’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *