Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STRIJD TEGEN DEPRESSIES SCHOLIEREN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het Pronova College in Schiedam gaat de strijd aan tegen depressie met een bijzondere film. ‘Laat het licht aan de Film’ pakt deze week het onderwerp depressie aan met leerlingen en docenten. Leerlingen leren symptomen van depressie herkennen bij zichzelf, maar ook bij mensen in hun omgeving. Eén op de vijf jongeren is wel eens somber of heeft depressieve klachten. Vaak zijn er wel signalen, maar die zijn niet altijd makkelijk te herkennen.

Deze week gaan zo’n 60 leerlingen van het Pronova College de film bekijken. ‘Laat het licht aan’ is speciaal geschreven voor jongeren en bestaat uit een film, lespakket en een aftercare programma. De film vertelt het verhaal van Jarno Korf (23) die vroeger zelf leed aan een depressie. Tijdens de lessen onderzoeken de leerlingen bijvoorbeeld het eigen gedrag, het gedrag van anderen en in hoeverre ze zichzelf zijn in verschillende gebieden van hun leven, om zo op een luchtige manier te kijken naar een onderwerp dat helaas nog vaak wordt gezien als taboe. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met onder andere 113 zelfmoordpreventie en wordt inhoudelijk gesteund door onder andere de Faculty of Psychology and Neuroscience van Universiteit Maastricht.

“We zien vanuit onze ervaring in het werkveld best vaak jongeren die zich terugtrekken. Ouders denken dan ‘och, dat is de puberteit, dat gaat wel weer over’. Een deel van deze jongeren trekt zich terug omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Soms kan dat gevoel best lang aanhouden en niemand heeft dan iets in de gaten. Soms wordt het dan zoveel voor een jongere dat ze geen uitweg zien en dat het leven voor hen niet zoveel zin meer heeft. Binnen onze faculteit proberen we door onderzoek meer zicht te krijgen op de onderliggende oorzaken van depressieve klachten en leren we studenten die met jongeren gaan werken alert te zijn op dit soort signalen.” (Dr. Jeffrey Roelofs, Universitair docent en klinisch psycholoog/psychotherapeut)

De afgelopen jaren is er een toename in het aantal suïcides onder 17- en 18-jarigen. Uit een onderzoek van het Zilveren Kruis onder 1500 respondenten bleek bijvoorbeeld dat 57 procent van de 18- tot 24-jarigen zich steeds vermoeider, eenzamer en somberder voelt. Er is een stijging te zien onder HAVO en VWO scholieren. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 480 mensen tussen de 10 en 30 jaar zelfmoord pleegt. Dat betekent dat de komende 20 jaar bijna 9600 jongeren van nu zelfmoord plegen voordat ze 30 jaar oud zijn. “Dat is bijna een hele scholengemeenschap. Kijk eens om je heen, dat zijn heel veel mensen. Zelfs al kunnen we daarvan maar 1 persoon redden, dan is dat al meer dan waard”, aldus Jarno. ‘Laat het licht aan’ gelooft erin dat het bespreekbaar maken van depressie bijdraagt aan de oplossing.

14 reacties op “STRIJD TEGEN DEPRESSIES SCHOLIEREN SCHIEDAM

 1. Jongeren die zelfmoordplegen is uiteraard zeer triest.
  Maar depressie op jonge leeftijd is belachelijk.
  Wat te denken van vele middenstanders , ontslagen werknemers etcetera die hun toekomst ineen zagen storten door corona? Mensen die gemiddeld 4 tot 5 jaar langer moeten werken. Jongeren maken zich vooral druk over dat ze geen dure I phone hebben maar een goedkope Samsung. Minder zakgeld krijgen doordat pa werkeloos is geworden.
  Huiswerk moeten maken terwijl ze liever gaan feesten.
  Ook het niet alleen op vakantie naar feest en snuif eilanden is om depressief te worden, omdat pa en ma het niet kunnen betalen.Ook het stellen van grenzen is een punt om depressief te raken voor deze iwap generatie.
  Als onze (voor) ouders zo een teer zieltje hadden, dan was Nederland een derde wereld land.

 2. I.d.d.
  En niet te vergeten de ballonnetjes snuivers. Daarnaast ook een stukje opvoeding. Onze kinderen maakten we heel duidelijk zolang je bij ons eet en slaapt hebben jullie je aan onze regels te houden. Deden ze dat niet dan was het naar de slaapkamer, zonder tv.
  Vervelen konden ze zich niet of we gingen met z’n allen een bordspel doen of zinvolle karweitjes doen en tv kijken deden wij ook.

  Wij hadden regels, waaraan wij als ouder ook aan hielden. Ze kregen zakgeld en toen ze ouder werden gingen ze maar vakantiewerk doen voor een brommer of andere luxe.
  Ook eerst huiswerk maken.
  Ook de eigen was doen hoorde erbij en boodschappen halen.
  Als ze niet gingen roken betaalden wij hun rijbewijs. Het koste verdomd veel, maar belofte maakt schuld.
  Toen de school was afgemaakt en gingen werken betaalden ze kostgeld.
  Dit geld verdubbelden wij ongemerkt.
  Toen ze het huis uit gingen en wilden samenwonen of trouwen, kregen ze het geld als cadeau met de verdubbeling.
  Met bepaalde ‘ vriendjes of vriendinnetjes’ mochten ze niet omgaan. Deze halen nu wel de media, maar niet als briljantje.
  Nu ze allemaal de deur uit zijn, zijn ze ons nog dankbaar ook. Achteraf waren wij toch niet zo ‘ouderwets’.

  1. Deze hele generatie is naar de klote aan het gaan , omdat ze met de rest mee willen doen . Flugels , Red bull met wodka en dure merkkleding dragen terwijl ze nog maar14 ,15 of 16 jaar zijn ………………….

    1. De pappa’s zitten vaak in een illegale handel , waar ze dik aan verdienen en daarom moeten de kids dat uitdragen …………………

  1. Het lijkt i.d.d. zo.
   Maar het gaat bij mij om verwende en verpeste jeugd met een iwab mentaliteit, te beroerd zijn om hun handen te gebruiken, alles teveel vinden, het te druk hebben met stappen en daardoor geen huiswerk maken, altijd moe zijn en geen genoegen nemen met cadeautjes van onder de 200 euro.
   En schijt hebben aan de maatschappij alles is in de IK vorm en aleen rechten hebben en geen plichten.

   1. Dat is gelukkig maar een klein percentage, de meeste die ik ken zijn best sociaal. Het valt mij alleen op als er iets positiefs voor jongeren wordt georganseert dat er zoveel commentaar op komt.

   2. Mooi vertaald Martin , en wat Hans betreft , die moet je gewoon 7 graden bakboord laten liggen , omdat ie vaak heel kort door de bocht reageert op deze site .

    1. Jannes, als het aan jou ligt bestaat Nederland uitsluitend uit blanke bejaarden, en alles onder de 25 jaar of niet blank deugt niet. Toen geluk nog heel gewoon was dachten oude zeikerds ook zo over de jeugd, de huidige zestigers. Ik kan me nog kreten herinneren als langharig werkschuw tuig, of naar het mensen uit de kolonieën gerichte pinda pinda poepchinees. Racisten en jongerenhaters zijn van alle tijden, helaas werkt onze regering dit gevoel in de hand door positieve discriminatie, hetgeen even verwerpelijk is. Kort door de bocht? Het is maar hoe je het bekijkt.

    2. Overigens buiten dit wel raar hoor, een phootoo van een volwassen rellend bontkraaggie boven een artikel over scholieren.

     1. Hoezo rellend bontkraaggie ? Die beste man staat gewoon zijn dinges uit zijn broek te lachen ondanks dat ie het koud heeft , vandaar die warme jas met bontkraag . Het is maar net hoe je het bekijkt .

 3. Sorry maar er zijn echt nog wel ouders die hun kinderen waarden en normen bijdragen. Dus niet alles over 1 kam scheren, dat is niet terecht… Je kan deze tijd niet meer met vroeger vergelijken, wij hadden al deze opties niet wat als we die wel hadden, waren wij dan niet de verloren generatie????? Ik ben blij dat ik nog een buitenspelend en onbezorgde jeugd heb gehad. Zou niet met de kids willen ruilen, te veel aanbod, overprikkeld. En inderdaad het ligt zeker aan de opvoeding of kinderen iets waarderen of niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *