Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ZORGEN OM ONTGASSEN SCHEPEN TEGENOVER VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- In de Rotterdamse Geulhaven, op slechts anderhalve kilometer van Vlaardingse woonwijken, worden binnenvaartschepen ontgast in de buitenlucht. GroenLinks in de Vlaardingse gemeenteraad maakt zich daar zorgen over. Dit vanwege de luchtkwaliteit en de gezondheid van inwoners. De partij wil van het stadsbestuur onder meer weten hoe groot de invloed van het ontgassen is op de luchtkwaliteit in Vlaardingen. Raadslid Neill Voorburg (GroenLinks): ‘Hoe verhoudt de omvang van de emissies zich tot de emissies van Shell Europoort (3.125 kg in 2018)?’

Bij dit ontgassen komen giftige ladingdampen vrij, voornamelijk vluchtige organische stoffen (VOS) als benzeen, tolueen, ETBE en MTBE (loodvervangers in benzine). Deze stoffen dragen bij aan luchtverontreiniging. Als een lading is gelost, blijft er restlading achter. Schepen ontgassen dit restant in de tanks door het te verdampen met ventilatoren. De ladingdampen worden op deze manier uit de ladingtanks en leidingen naar buiten geblazen. Volgens GroenLinks is dit zeer schadelijk. In Amsterdam heeft het college stilliggend ontgassen van ladingdampen met meer dan 10% benzeen in 2017 verboden. GroenLinks vindt dat een vergelijkbaar verbod ook voor het havengebied van Rotterdam zou moeten gelden. Het probleem zou via ketenaansprakelijkheid aangepakt moeten worden, net zoals is gebeurd bij gegaste containers.

4 reacties op “ZORGEN OM ONTGASSEN SCHEPEN TEGENOVER VLAARDINGEN

  1. Benzeen is KANKERverwekkend en Tolueen is ook niet echt lekker voor de gezondheid. Gevaarlijk voor ongeboren kinderen.
    Ik hoop dat de gemeente Rotterdam dit wil onderzoeken. Zeker nu er een zuidwesten wind waait en wij Vlaardingers dus de volle lading krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *