Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ZORGEN OM LOOD IN BODEM SCHIEDAM

SCHIEDAM- Er moet door de Schiedamse gemeenteraad op zo kort mogelijke termijn worden gesproken over de onderzoeksresultaten naar lood in de bodem van diverse wijken. Dat verzoekt de fractie van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS). De partij wil ondertussen van het stadsbestuur weten waarom nu pas opdracht is gegeven voor een bodemonderzoek, als de loodverontreiniging in de bodem mogelijk al dateert van vele tientallen jaren geleden?

Uit een in opdracht van de gemeente in 2020 uitgevoerd inventariserend onderzoek is naar voren gekomen dat er alleen al in de wijken Centrum, West, Oost en de Gorzen: 27 openbare kinderspeelplaatsen aanwezig zijn waar contact met grond mogelijk is; 11 kinderdagverblijven zijn gevestigd met buitenspeelplaatsen waar contactmogelijkheden met grond aanwezig zijn. Daarnaast zijn er in Schiedam vier volkstuincomplexen, waarvan twee kindertuincomplexen en een educatieve buurtuin die alle deels worden gebruikt als moestuin.

De mogelijke bestaat op ernstige gezondheidsrisico’s bij contact met lood bij met name het zogenaamde hand-mondgedrag bij spelende kinderen in (moes)tuintjes, (kinder)speelveldjes, zandbakken en dergelijke.

6 reacties op “ZORGEN OM LOOD IN BODEM SCHIEDAM

 1. Dat lood zit al generaties lang in de grond. Ik weet niet waar LOS mee bezig is, maar er staa al decennia hele wijken op vervuild havenslib dankzij duo Scheeres & Zijderveld, we worden overspoeld door terroristen die men hier statushouders of vluchtelingen of migranten placht te noemen, er is corona, en LOS maakt zich druk om iemand die vergeet zijn kind op te voeden zodat het kind zand eet?

 2. Nou de tuin op vijfsluizen groeit en bloeit voor treffelijk.
  En welk kind is niet groot geworden van zand en klei in zijn bakkes en we werden nooit ziek.
  Nu moet alles goed schoon zijn alleen maakt je dan geen weerstand op.

 3. Dat er lood in de bodem zit klopt. In de oude tijden waren alle grondkabels van het voormalige staatsbedrijf PTT, de kabels van de energie bedrijven voorzien van een loden matel. Daarnaast waren de waterleiding aansluitingen van af he hoofdleiding uitgevoerd in lood. Dit is 1 van de redenen waarom er loodsporen in de grond zitten in de oudere wijken van de stad.

  1. Daar waar veel gejaagd werd of oorlogje werd gespeeld zal ook wel wat lood in de grond zitten. Ik zou me meer zorgen maken om wijken die willens en wetens op vervuild havenslib zijn gebouwd.

 4. Naja er zal wel weer iemand aan verdienen, onderzoekje hier onderzoekje daar.
  Rapportage, evaluatie, eindrapport.
  De Loden Leeuw gaat dit jaar naar ……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *