Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ZONNEPANELEN LANGS A20 MAASSLUIS KANSLOOS

MAASSLUIS- Het plaatsen van zonnepanelen op een eventueel geluidsscherm langs de A20 in Maassluis is vooralsnog geen rendabele of gewenste oplossingen, vindt een Projectgroep, waarin gemeente en diverse bewonersvertegenwoordigers van de wijken langs de A20 zijn vertegenwoordigd. De Maassluise gemeenteraad had gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor zonnepanelen aan de snelweg.

De A20 ligt langs Maassluis van west naar oost. Daardoor kunnen zonnepanelen alleen op een noord- of zuidelijke zijde van het scherm geplaatst worden. Zonnepanelen gericht op het noorden leveren te weinig stroom op om het rendabel te maken. Zonnepanelen gericht op de zuidzijde is een ideale situatie. Ondanks de recente bomenkap langs de snelweg A20 door Rijkswaterstaat, waar een herplantplicht voor geldt, staan er aan de zuidzijde van de snelweg vele bomen en struiken die voor veel schaduw zorgen. Daardoor is er te weinig rendement om de plaatsing van zonnepanelen rendabel te maken. Ook het plaatsen van zonnepanelen op een geluidswal levert geen meerwaarde op, vindt de Projectgroep. Deze zorgt er bovendien voor dat het openbare park niet meer gebruikt kan worden als recreatiegebied door de omgeving.

Op diverse plaatsen in Nederland worden al enige tijd proeven uitgevoerd met geluidsschermen met zonnepanelen. De resultaten van de proeven zien er positief uit. Een proef in Uden waarbij over een lengte van 400 m een geluidscherm met zonnepanelen is uitgevoerd is gericht in oost-westelijke richting, de snelweg loopt van noord naar zuid, waardoor dit evenveel rendement oplevert als een zuidelijk gericht zonnepaneel.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *