Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ZONDER QR-CODE: SCHIEDAM OPGELICHT

SCHIEDAM- Tijdens de donkere dagen in december ziet u op zeven historische gebouwen in Schiedam een lichtkunstwerk dat iets over de geschiedenis van de plek vertelt. Zo herleeft het verhaal over de grote brand uit 1985 op het pand waar nu het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd en kun u zich bij het voormalige Volksbadhuis aan de Lange Haven onderdompelen in de verhalen van vroeger. Hoe was het als u thuis geen badkamer had? Bij de Restauratie Werkplaats ziet u meer over cricket dat in Schiedam – misschien wel als enige stad in Nederland – een echte volkssport is. Schiedam Opgelicht is een samenwerking met het kunstenaarscollectief LiGHT-UP Collective en kunstenaars Maarten Bel, Aldo Hoeben en Stefan Venbroek en is gratis toegankelijk.

De lichttentoonstelling vindt na zonsondergang plaats van woensdag 8 t/m zondag 12 december 2021 tussen 18.30 – 21.30 uur. Staat u niet stil dan duurt de wandeling ongeveer een half uur. Blijft u overal even kijken dan loopt u het in ongeveer een uur. Schiedam Opgelicht begint bij De Glasfabriek, waar de eerste glasblazers al in 1853 neerstreken. Alle locaties: De Glasfabriek, het Volksbadhuis, het Nationaal Jenevermuseum, de Restauratie Werkplaats, de Korenbeurs, het Stadskantoor, de Kloosterplaats (voormalige armenschool).

U kunt natuurlijk alleen lopen of samen met de kinderen, vrienden en buren. Onze tip: doe mee aan een rondleiding en wandel de route samen met twee rondleiders van de Historische Vereniging Schiedam en een museumdocent. Zij vertellen u meer over de verhalen van vroeger en staan stil bij het werk van de kunstenaars. Elke avond zijn er twee gratis rondleidingen; om 19.00 uur en 20.00 uur vanaf De Glasfabriek. Reserveren is noodzakelijk via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl ovv Schiedam Opgelicht.

De kunstenaars lieten zich bij de lichtprojecties inspireren door de verhalen die belangrijk zijn in de stad. Stefan Venbroek maakte bijvoorbeeld een getekende animatie voor De Glasfabriek waarin een Turkse kok voorbijkomt. In veel verhalen van ex-werknemers duikt deze keukenmeester op. De kunstenaars putten dus niet alleen uit historische bronnen, maar ook uit gesprekken met Schiedammers. ‘We zijn trots dat we deze oral history nu met de stad kunnen delen’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. Het Stedelijk Museum Schiedam laat niet alleen kunst zien maar is ook een plek voor geschiedenis en ontmoeting.

Bij Schiedam Opgelicht ziet u ook Schiedammers, groot geprojecteerd op het Stadskantoor. Afgelopen zomer kon u in Schiedam-Oost samen met het museum en kunstenaar Maarten Bel ‘plaatjes’ van uw buren sparen en in een stickerboek plakken. Alle ‘plaatjes’ komen op dit grootste canvas van de stad langs. U ziet ook een aantal ‘plaatjes’ van de Buurtplaatjes XL, dat in alle Schiedamse wijken gaat lopen. Bij de Korenbeurs, de huidige bibliotheek, trekt in een projectie van Aldo Hoeben het landschap aan u voorbij. ‘Ik laat een trektocht zien langs bekende en minder bekende stukken Schiedam’, zegt de kunstenaar.

Dit wilt u weten:
Schiedam Opgelicht, licht-tentoonstelling met (historische) verhalen, woensdag 8 t/m zondag 12 december 2021, 18.30 – 21.30 uur, gratis
Zeven locaties: De Glasfabriek, het Volksbadhuis, het Nationaal Jenevermuseum, de Restauratie Werkplaats, de Korenbeurs, het Stadskantoor, de Kloosterplaats. Voor de wandeling hoeft u geen QR-pas te laten zien. U kunt bij elke locatie beginnen.
Staat u niet stil dan duurt de wandeling ongeveer een half uur. Blijft u overal even kijken dan loopt u het in ongeveer een uur.
Elke avond zijn er twee gratis rondleidingen met twee rondleiders (Historische Vereniging Schiedam en museumdocent) Start: 19.00 uur en 20.00 uur vanaf De Glasfabriek. De rondleiding is gratis, reserveren is noodzakelijk via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl ovv Schiedam Opgelicht
Bij De Glasfabriek en de Kloosterplaats staan medewerkers klaar om u meer over de locatie te vertellen
Startpunt is De Glasfabriek.

Tips
Nog een reden naar Schiedam te komen: van 9 t/m 11 december 2021 vindt in het Schiedamse Julianapark Winterlicht plaats, een tentoonstelling met lichtkunst in het park. Vanaf het Nationaal Jenevermuseum is het park 12 minuten lopen. Op 9 december 2021 is het ook Kaarsjesavond in Schiedam.

Fotografie: Aad Hoogendoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *