Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ZONDER QR-CODE: NOOIT EERDER UITGEVOERDE LIEDEREN IN WESTVESTKERK SCHIEDAM

SCHIEDAM- Mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters presenteren Angel, de derde van een serie van vijf cd’s, waarop zij alle 107 liederen van de Russische componist en pianist Nikolai Medtner (1880-1951) vastleggen. “Deze bovenaardse en onwaarschijnlijk mooie liederen zijn nog nooit eerder integraal opgenomen”, zegt Ekaterina Levental. “Dat is onbestaanbaar. Deze muziek moet gedocumenteerd worden en beschikbaar zijn. Daar maken wij ons levenswerk van.” Angel beslaat, meer dan de eerdere cd’s, het hele leven van Medtner en bevat nooit eerder gepubliceerde en uitgevoerde liederen. De Suite Vocalise is één van de meest opzienbarende stukken op het album: een werk voor piano en zang, zonder woorden.

Wanneer: 7 november 2021, 15.00 uur – Presentatie concert in Westvest90 Schiedam Info en kaartverkoop, klik HIER.

De CD wordt gepresenteerd in de Westvestkerk in Schiedam, de lokatie waar het ook opgenomen werd.

“We openen de cd met The Angel. De tekst is van Lermontov, één van Ruslands grootste schrijvers”, zegt Frank Peters. “Het gedicht beschrijft het lied van een engel, als het mooiste wat ooit op aarde heeft geklonken. Het symboliseert het goddelijke, schoonheid en zuiverheid en verwoordt hoe je door daarin te geloven om kunt gaan met de treurnis en het leed van het leven. The Angel staat voor wie Medtner was.”

Vocalise

De vijfdelige Suite Vocalise voor piano en zang is één van de meest opvallende stukken op de cd. Inspiratiebron was Goethe’s gedicht Geweihter Platz, waarin het onuitsprekelijke geheim van de artistieke inspiratie wordt beschreven. Woorden doen dit mysterie tekort: Medtner kiest ervoor om teksten achterwege te laten.

Atypisch is Medtners laatste Sonate Idyll op. 56. Op nadrukkelijk verzoek van zijn Duitse muziekuitgever Zimmermann moest hij de stijl sober houden en de uitvoerder voor minder pianistische complicaties stellen. Het kostte hem grote moeite en hij slaagde er maar gedeeltelijk in.

Twijfel

De cd eindigt met drie nooit eerder gepubliceerde liederen: Prayer, Epitaph, Psalm. De liederen werden door Medtner om uiteenlopende redenen niet geschikt geacht voor publicatie, maar de partituren zijn bewaard gebleven. Frank Peters: “Prayer bijvoorbeeld schreef hij op zestienjarige leeftijd. We vermoeden dat hij zijn stijl nog niet volwassen genoeg vond, dat zijn muzikale stem nog niet voldoende autonoom was. Van Epitaph zijn de teksten geschreven door dichter Andrej Bely. We weten dat Medtner moeite had met zijn schrijfstijl en de symboliek van zijn woorden. Enerzijds was hij gecharmeerd van de gedichten, anderzijds was hij nooit volledig overtuigd en had hij moeite met het vinden van de juiste cadans op de teksten van Bely. Het boeiende van deze liederen is dat we er iets van Medtners denkwereld en twijfel in kunnen ontwaren.”

Over Nicolai Medtner

“We create nothing, everything is already there. We only discover.” Dit was het credo van Nikolai Medtner. Hij zag zichzelf als medium, als doorgeefluik van waarheid die op ontdekking wacht. Hij geloofde sterk in de autonomie van de muziek als kanaal om deze waarheid te vertellen. Maar tegelijkertijd was Medtner een ambachtsman, toegewijd, eerlijk, verantwoordelijk, slijpend en werkend aan zijn meesterwerken. Zijn leven kan opgedeeld worden in drie periodes: de Russische periode (1880-1921), de jaren van omzwervingen, waarin hij zowel in Duitsland als in Frankrijk leefde (1921-1935) en zijn Engelse periode (1935- 1951). Engeland zou het land worden waar hij na Rusland de meeste erkenning kreeg.

Pure Sound Award

Met hun eerste Medtner-album Incantation wonnen Ekaterina Levental en Frank Peters eerder dit jaar de Pure Sound Award, de belangrijkste Russische muziekprijs. De prijs wordt uitgereikt door de Russische Muziek Unie, het grootste orgaan voor klassieke muziek in Rusland. Ekaterina en Frank hebben een uitnodiging ontvangen om tijdens de volgende uitreikingsceremonie, die in 2023 in Moskou plaatsvindt, te komen optreden.

Lees meer op www.nikolaimedtner.com.
Angel | Ekaterina Levental en Frank Peters

Het presentatieconcert vindt plaats op zondag 7 november in de Westvest90-kerk in Schiedam. Aanvang 15.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *