Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ZONDAGSDIENSTEN IN ACADEMISCHE ZIEKENHUIZEN

ROTTERDAM- Vannacht om 0.00 uur start de tweede zondagsdienst op een doordeweekse dag in alle acht universitair medisch centra. Voor een periode van 24 uur leggen duizenden medewerkers al het planbare werk neer: het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Per ziekenhuis worden verschillende afdelingen gesloten, zoals de operatiekamers, radiologie, laboratoria, de poli’s en diverse verpleegafdelingen. Alle spoedeisende hulp gaat wel door.

Op 28 september staakten de zorgmedewerkers voor de eerste keer. Toen deden in totaal 89 afdelingen mee aan de zondagsdienst. Morgen zijn 279 afdelingen ‘dicht’. Daarmee wordt de actie drie keer zo groot als in september. De ziekenhuismedewerkers vragen met de actie om eerlijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging van 3% per jaar voor álle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen.

‘Met elk ziekenhuis heeft de FNV vooraf een veiligheidsoverleg gevoerd, waarin de spoedzorg voor patiënten gegarandeerd wordt en veiligheid van werknemers en patiënten voorop staat’, zegt Elise Merlijn, die namens de FNV onderhandelt voor de cao UMC’s.

Tijdens de zondagsdienst komen de medewerkers bijeen in het ziekenhuis waar zij in dienst zijn. De programma’s verschillen per ziekenhuis. Naast een podiumprogramma met diverse sprekers, worden verschillende sport en mindfulness-activiteiten voor medewerkers georganiseerd, voorleesmarathons gehouden op de kinderafdelingen, en een pub-quiz, rondleidingen en protestmarsen gehouden. In elk ziekenhuis applaudisseren de medewerkers om 12.05 uur twee minuten voor zichzelf, met een knipoog naar maart 2020. Toen werden ze nog als helden behandeld, nu voelen ze zich niet gewaardeerd door hun werkgevers. Iedereen die een hart voor de zorg heeft, is welkom om mee te applaudisseren.

1 reactie op “ZONDAGSDIENSTEN IN ACADEMISCHE ZIEKENHUIZEN

  1. Hoop dat er net zoveel mede “demonstranten” om te applaudisseren komen als bij anti PVV, FvD en anti zwarte Piet demonstraties.
    Dat verdienen deze mensen.
    Hoogstwaarschijnlijk zie je hier dat werkschuwtuig niet, er valt weinig te bedreigen en vernielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *