WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ZITTING OM WATERVERGUNNING TUNNEL SCHIEDAM

A4SCHIEDAM- Rijkswaterstaat (RWS) houdt staande dat het wegpompen van grote hoeveelheden overtollig kwelwater bij de Ketheltunnel in Schiedam verantwoord is. RWS beroept zich daarbij op Amerikaanse projecten die al langer werken met een vergelijkbare vorm van retourbemaling.

Omwonden van de nieuwe A4, vertegenwoordigd door de Stichting de Batavier, vroegen vandaag aan de Raad van State een oordeel over de afgegeven watervergunning door het Hoogheemraadschap Delfland.

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap heeft in december toestemming gegeven aan RWS voor het onttrekken van grondwater in de (half) verdiepte delen van de A4 tussen Delft en Schiedam. Het gaat om een wijziging van een eerdere watervergunning. De vergunning maakt het mogelijk om per dag 1.450 tot 1.525 m³ water weg te pompen, in plaats van de 400 m³ die op grond van de eerdere watervergunning was toegestaan. Een deel daarvan wordt via retourbemaling weer in de grond gebracht.

Stichting de Batavier komt tegen de watervergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar is de vergunning in strijd met het tracébesluit. Ook had het hoogheemraadschap meer toezicht moeten houden, aldus de stichting. Verder vindt zij dat eerst een uitgebreid onderzoek naar de milieugevolgen had moeten worden gedaan. Bovendien zou de vergunning in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Ten slotte vindt de stichting dat voor het terugbrengen van water in de grond een lozingsvergunning nodig is.

De Raad van State doet binnen 6 weken uitspraak.

Zie ook: Bemaling grondwater Ketheltunnel Schiedam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *