Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WOONPLUS BLIJFT GELOVEN IN WARMTENET VOOR SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het warmtenet van Eneco blijft het beste alternatief voor de bewoners van Schiedam-Groenoord, daarvan is verhuurder Woonplus overtuigd. Woordvoerder Richard Hegeman laat dat weten nu de corporatie is gestart met het voorbereiden van de eerste duizend woningen op een aansluiting op het toekomstige warmtenet.

Minister Eric Wiebes (VVD) wil inzetten op de ontwikkeling van CO2-vrije gassen, als alternatief voor aardgas. Het gaat daarbij om CO2-vrije (groene) gassen en duurzame waterstof. Dat wordt lastig voor Schiedam. De gemeente heeft al aangekondigd het volledige gasleidingnetwerk in Groenoord te slopen wanneer het aardgasverbod eenmaal is opgelegd.

Hegeman: “Kijk, wat ik van waterstof weet is dat je voor waterstof op dit moment nog meer energie nodig hebt dan wat het uiteindelijk oplevert. Dat zal in de verre toekomst weer kunnen veranderen, dus op dit moment is het geen alternatief.
Wij geloven nog steeds in het warmtenet. Het kan zijn dat dat niet lukt, dat kan met dit soort grootschalige projecten altijd, maar er zijn uitgebreide onderzoeken gedaan, ook naar alternatieven, dan blijkt echt dat het warmtenet eigenlijk de beste oplossing is.”

De Rekenkamer Rotterdam omschrijft het warmtenet van Eneco als een groot fiasco dat de havenstad naar verwachting honderden miljoenen euro’s gaat kosten. Rotterdam heeft ‘onverantwoord grote risico’s’ genomen, volgens de Rekenkamer. In een rapport bekritiseert de Rekenkamer de gemeentelijke aansturing van het bedrijf dat is opgericht om restwarmte uit de haven in kassen en kachels te krijgen.

Het gemeentebestuur van Schiedam gelooft ook in de financiële haalbaarheid van het aardgasvrij maken van de Woonpluswoningen in Groenoord (kosten minimaal 76 miljoen euro, ruim 16.000 euro per woning). In het najaar moet duidelijk worden hoe de plannen financieel zijn onderbouwd. Op basis van die cijfers neemt de gemeenteraad een definitieve beslissing over het aardgasverbod.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “WOONPLUS BLIJFT GELOVEN IN WARMTENET VOOR SCHIEDAM

  1. ‘Het kan dat het niet lukt ‘En maar doorgaan, het warmte net is in Rotterdam een hoofdpijn dossier geworden, lekker tunnel visie. Trek er nog maar miljoenen meer voor uit, met die 76 ga je het niet redden. En als er nog geen alternatieven zijn gewoon op het aardgas blijven dat is een schone energiebron. Wij burgers betalen wel weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *