WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WMO-MAATWERKVOORZIENINGEN

Bestuur ROGplus, vnlr wethouders Patricia van Aaken (gemeente Schiedam), Cees Oosterom (gemeente Vlaardingen), Arnold Keijzer (gemeente Maassluis), en Rob van de Water, directeur ROGplus bij de ondertekening van overeenkomsten voor Wmo-maatwerkvoorzieningen vanaf januari 2016.
Bestuur ROGplus, vnlr wethouders Patricia van Aaken (gemeente Schiedam), Cees Oosterom (gemeente Vlaardingen), Arnold Keijzer (gemeente Maassluis), en Rob van de Water, directeur ROGplus bij de ondertekening van overeenkomsten voor Wmo-maatwerkvoorzieningen vanaf januari 2016.

MAASSLUIS- In de drie waterweggemeenten kunnen inwoners met een ondersteuningsvraag ook vanaf 2016 blijven rekenen op passende zorg en begeleiding. Dinsdag 1 december ondertekenden nieuwe (zorg)aanbieders en alle (zorg)aanbieders die ook dit jaar ondersteuning leveren, een overeenkomst met ROGplus. Het gaat hierbij om hulp bij het huishouden, individuele begeleiding, dagbesteding, persoonlijke verzorging en logeren. Met de nieuwe aanpak krijgen zorgmedewerkers vanaf 2016 meer ruimte om met de cliënten te bespreken waaruit de dienstverlening bestaat.

Wethouder Patricia van Aaken (CDA) van Schiedam en voorzitter van het bestuur van ROGplus sprak tijdens de bijeenkomst haar vertrouwen uit in de gecontracteerde aanbieders. In aanvulling hierop reageert Wethouder Arnold Keijzer van Maassluis dat ROGplus uiteraard wel vinger aan de pols houdt om te beoordelen of de nieuwe aanpak de afgesproken resultaten oplevert.

De regering heeft gemeenten bij het uitvoeren van haar taak forse bezuinigingen opgelegd. Dit vraagt om een andere aanpak. Bij de nieuwe aanpak vanaf 2016 letten we vooral op het resultaat voor cliënten in plaats van het aantal uren. We bekijken samen met de cliënt wat iemand zelf kan of wat zijn omgeving kan betekenen en wat daarnaast nodig is van een hulpverlener. Inwoners staan er niet alleen voor. Gemeenten, ROGplus, wijkteams en vrijwilligersorganisaties zetten zich in voor aanvullende ondersteuning. Wethouder Cees Oosterom (CDA) benadrukte dat inwoners vanaf januari net als in 2015 gebruik kunnen maken van de gesubsidieerde regeling ‘Huishoudelijke Hulp Toelage’.

Seniorenwelzijn (organisatie voor thuiswonende senioren) is in september 2015 gestart met het project Wijkpeil, een preventieve aanpak voor vitaal oud(er) worden. Vrijwilligers van deze organisatie inventariseren thuis met de klant hoe het gaat, hoe de klant ouder wil worden en welke rol de wijk hierin kan hebben. Seniorenwelzijn overlegt met de betrokkenen in de wijk de uitkomsten. Op basis hiervan organiseren zij de preventieve aanpak en sociale steun in de wijk.

ROGplus is de regionale uitvoeringsorganisatie die namens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam verantwoordelijk is voor de indicatiestelling en de verstrekking van Wmo-maatwerkvoorzieningen; het contractmanagement en het facturatieproces horen daar ook bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *