Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WINNAAR VOLKSKRANTPRIJS SCHIEDAM

SCHIEDAM- Funda Gül Özcan is zondag gekozen tot de Volkskrant Beeldende Kunst publieksfavoriet van 2019. De 35-jarige kunstenaar kreeg de meeste van de bijna1500 stemmen die in het Stedelijk Museum Schiedam werden uitgebracht door bezoekers, Ze eindigde voor Neo Matloga en Lonneke van der Palen, de twee andere kunstenaars dievoor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs waren genomineerd.

Bezoekers van de tentoonstelling, konden niet alleen zelf hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Ze mochten ook een commentaar geven op het werk van hun favoriet. ‘Decombinatie van bewegend beeld, holografie en illusie in een kijkdoos van objecten is formidabel’, zo schreef een bezoeker over de winnende kunstenaar. ‘Fantasie, beweging, kleur in één chaotische enonvoorspelbare wereld. Ik wil er in’, was het commentaar van een ander. En de driejarige Otte liet noteren: ‘deze vindt Otte het allerleukst, regenboog en bliksem en verf en eigenlijk allemaal leuk.’

Gül Özcan werd in april ook al door de vakjury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs tot winnaar uitgeroepen. Ze maakt kunst die volgens de jury ‘manoeuvreert tussen sterke verontrusting en grote vrolijkheid’.De Volkskrantprijs is een talentprijs voor kunstenaars onder de 36 jaar en bestaat sinds 2006. De verkiezing van de beste kunstenaar gaat gepaard met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam, nog te zien t/m 16 juni.

De publiekswinnaar ontvangt 2500 euro. Voor de juryprijs is 20 duizend euro groot, voor de helft beschikbaar gesteld door de Rabobank. De andere helft komt van het Jaap Harten Fonds en is bestemd voor een boekpublicatie.In de geschiedenis van de prijs is het twee keer eerder voorgekomen dat de jurywinnaar ook de favoriet is van het publiek. Vorig jaar was dat Anne Geene die beide prijzen won.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wordt georganiseerd in samenwerking met Stedelijk Museum Schiedam, AVROTROS, Rabobank, Stichting Stokroos en het Jaap Harten Fonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *