Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WINDWIJZER TERUG OP VUURTORENKAP VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De historische kap van de oude Vlaardingse vuurtoren heeft weer een windwijzer: De originele, beweert de organisatie achter het stadsstrand, waar de vuurtorenkap sinds vorig jaar staat opgesteld. Wethouder Ivana Somers (Leefbaar) heeft de oude windwijzer zojuist onthuld met een druk op de toeter van de megafoon. Morgen kan heel Vlaardingen hem zien, want dan opent het strand aan de Koningin Wilhelminahaven de hekken voor een nieuw seizoen.

In de afgelopen weken is met succes gezocht naar de originele windwijzer, die op oud foto- en filmmateriaal is te zien, maar al geruime tijd ontbrak. Wat nu nog wordt gemist aan de vuurtorenkap is de zogenaamde walmbol, waarop de windwijzer ooit heeft gestaan. Een walmbol was in vroeger tijden noodzakelijk, toen in de vuurtoren nog een gasvuur werd gebruikt. Via de gaten aan de onderkant van de bol kreeg de walm dan gelegenheid weg te trekken.

De vuurtorenkap was jaren het herkenbaar icoon in de Oude Haven pal voor het Visserijmuseum, maar het museum onderging een verandering en het markante object dat verwijst naar de zeevaart en de visserij verdween in 2014. De daaropvolgende jaren stond het in slechte staat op  het voormalige EOS-terrein aan de Oosthavenkade. Omdat op die plek nieuwbouw staat gepland, moest het oude lichtbaken daar weg. De stichting Vrienden van de Vuurtorenkap wilde het torentje behouden en er een nieuwe bestemming en functie aan geven. Het college van B en W heeft in mei 2018 daarom besloten het torentje in eigendom over te dragen aan de stichting.

Vorig jaar kwam het torentje te staan op de kop van KW-haven, met een berg zand er omheen. Het Vlaardingse stadsstrand was geboren.

Het Stadsstrand is één van de activiteiten in het kader van een groter geheel: de herontwikkeling van de KW-haven vanuit de mensen en ondernemingen in het gebied.

Foto: Arne van der Zande

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *