Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WETHOUDER SCHIEDAM ONDERTEKENT SCHONE LUCHT AKKOORD

SCHIEDAM- Wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks) is een van de ondertekenaars van het Schone Lucht Akkoord. De ondertekening namens de gemeente Schiedam moet leiden tot een gezondheidswinst van minimaal 50 % in 2030 ten opzichte van 2016. De maatregelen die in het Schone Lucht Akkoord staan omvatten alle sectoren, van scheepvaart tot vracht-en personenvervoer, van industrie tot de landbouw.

Het Schone Lucht Akkoord werd voor de zomer aangekondigd en bouwt verder op bestaand beleid zoals het klimaatakkoord en de stikstofaanpak.

De luchtkwaliteit is in Nederland sinds de jaren ’90 enorm verbeterd, erkent de gemeente Schiedam. Toch overlijden jaarlijks nog zo’n 11.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. Er is dus nog veel gezondheidswinst te boeken. Bijvoorbeeld door een afname van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxiden door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens.

Het akkoord bestaat uit een aantal nieuwe maatregelen, zoals het invoeren van een stookalert voor houtgestookte kachels en het aanscherpen van emissie-eisen in vergunningen in de industrie en energiesector. Het Rijk trekt 50 miljoen euro belastinggeld uit voor het Schone Lucht Akkoord. Daarbovenop is er per gemeente of provincie nog een aanvullend uitvoeringsplan dat ook nog eens tientallen miljoenen euro’s gaat kosten.

De afspraken zijn gistermiddag ondertekend door minister Stientje van Veldhoven (D66) in Utrecht met zesendertig gemeenten en negen provincies. Zij verplichten zich jaarlijks de voortgang te laten zien.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “WETHOUDER SCHIEDAM ONDERTEKENT SCHONE LUCHT AKKOORD

  1. Wat spreken ze elkaar tegen als het over (schone ) lucht gaat. Cora van Nieuwenhuizen heeft de schippers toestemming gegeven dat ze hun schepen mogen ONTGASSEN . Een van die ontgas gebieden is het Hollands Diep. Terwijl ATM daarvoor speciale installaties heeft gebouwd voor een kostenplaatje van vele miljoenen in Havenbedrijf Moerdijk. Van Cora mogen die schippers daar voorbij varen om even later hun smeerboel te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *