Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WETHOUDER SCHIEDAM GELOOFT IN ZAKELIJK VLIEGVERKEER

SCHIEDAM- Wethouder Patricia van Aaken (CDA) onderschrijft mogelijkheden voor meer zakelijk verkeer, binnen de huidige geluidscontouren van vliegveld Rotterdam The Hague Airport (RTHA).Voorwaarde is wel de verplaatsing van helikoptervluchten. Tegelijk kan Van Aaken niet aangeven met hoeveel extra geluidsoverlast Schiedam te maken krijgt met meer vliegtuigen of geluidsruimte van helikopters. Dat bleek gisteravond na vragen daarover door GroenLinks.

De provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland, die samen de Bestuurlijke Regiegroep RTHA (BRR) vormen, hebben vorig jaar Joost Schrijnen benoemd als onafhankelijk verkenner om hen te adviseren over een te nemen luchthavenbesluit voor RTHA. Schijnen komt met het advies voor het aanvliegen van meer zakelijke bestemmingen binnen de huidige geluidsruimte. Dat kan door de helikoptervluchten van de luchthaven te verplaatsen naar een locatie die minder hinder veroorzaakt.

Morgenavond komt Schijnen naar Schiedam om zijn advies toe te lichten. Op 4 april behandelt de raadscommissie een reactie van het stadsbestuur op het advies van Schijnen.

Het Rotterdamse vliegveld wil nog dit jaar een aanvraag indienen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor een nieuw luchthavenbesluit. Een luchthavenbesluit legt het gebruik van een luchthaven door het luchtverkeer vast in regels en grenswaarden. In een luchthavenbesluit zijn zaken geregeld als geluid, externe veiligheid en vliegveiligheid bij de luchthaven. Ook wil RTHA met de aanvraag voor een nieuw luchthavenbesluit onderzoeken of er draagvlak is voor groei van de luchthaven.

De provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland werken er naar toe om komende zomer een gezamenlijk standpunt aan de staatssecretaris over te brengen. De staatssecretaris moet zich uiteindelijk uitspreken over groei van de Rotterdamse luchthaven, of dat de huidige omvang wordt gehandhaafd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *