Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WERK JONGKIND IN MUSEUM VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Het jaar 2019 is het 200ste geboortejaar van de kunstenaar Johan Barthold Jongkind. Museum Vlaardingen grijpt deze gelegenheid aan om een kleine, unieke expositie te organiseren over het leven van Jongkind in Vlaardingen en Maassluis en zijn werkgebied in de regio Zuid-Holland. Een aantal van deze schilderijen is lange tijd niet meer publiekelijk tentoongesteld. De tentoonstelling is te bezichtigen van 18 mei t/m 29 september 2019.

Jongkind maakte veel schetsen en schilderijen van het landschap van Midden-Delfland en locaties aan de trekvaart. Hij is in deze regio daarmee een belangrijke verteller van het verhaal van het leven met en aan het water. Talloze malen is Jongkind verhuisd. Onderweg maakte hij vele schetsen, waarop thema’s en onderwerpen uit deze omgeving terug te zien zijn. Ook in zijn latere werk kwam het leven met en aan het water vaak terug. Daarmee ontstaat een prachtig beeld van hoe deze regio er in zijn tijd uitzag.

Het tweede thema dat opvalt in het werk van Jongkind, is de prille ontwikkeling richting een impressionistische toets. Een toets die later in zijn leven vrijer en gekleurder wordt en uitmondt in soms stemmige, soms dramatische maangezichten. De verre horizon, schitteringen, reflecties op het water… Jongkind ontwikkelt onderweg zijn eigen manier van kijken, waarmee hij uiteindelijk een hele nieuwe generatie kunstenaars inspireert: de impressionisten.

Museum Vlaardingen toont 10 tot 15 schilderijen en etsen van Jongkind uit de omgeving van Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland, Delft en Overschie. Vanaf zaterdag 18 mei a.s. bent u van harte welkom om de tentoonstelling Jongkind onderweg, An artist born te bezichtigen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen, Fonds op Naam Ary van West, G.Ph. Verhagen-Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Fonds Museum Vlaardingen en Fonds op Naam Swart-van Essen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *