Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WERK AAN EERSTE ONDERDELEN STADSKRAAN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- In de werkplaats van Molenmakerij Herrewijnen BV in Stellendam worden momenteel de eerste onderdelen van de historische Vlaardingse stadskraan gemaakt. Achter Museum Vlaardingen staat sinds anderhalve maand een enorme tent waar de stadskraan in onderdelen in elkaar wordt gezet. In de herfst van dit jaar wordt de herbouwde kraan geplaatst op de Westhavenkade.

De houten stadskraan verdween in november 2013 voor onbepaalde tijd nadat bij een inspectie was vastgesteld dat de kraan was aangetast door zwammen en bruinrot. De kraan werd uit oogpunt van veiligheid ontmanteld.

De verwijderde stadskraan was een replica van een van de kranen die tot 1939 hebben gestaan aan de kop van de haven om de masten op de schepen te hijsen. De replica werd op zaterdagmiddag 26 oktober 1996 feestelijk onthuld.

In 1643 werd de kraan vervangen door een nieuwe, hij kreeg toen ook een andere standplek. Van 1643 tot 1939 heeft de kraan aan de Westhavenplaats gestaan. Daarvoor stond hij waarschijnlijk tegenover de steeg die wij nu kennen als Kraansteeg. Deze loopt vanaf de Hoogstraat naar de Westhavenplaats.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “WERK AAN EERSTE ONDERDELEN STADSKRAAN VLAARDINGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *