Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WARMETRUIENDAG BIJ VERPLICHT GESLOTEN SCHOLEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Op vrijdag 5 februari is het weer Warmetruiendag. De gemeente Schiedam gebruikt deze dag om aandacht te vragen voor het terugdringen van het energieverbruik. Door een warme trui aan te trekken kan de verwarming best een graadje lager, waardoor je al snel energie bespaart. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Waarom energie besparen belangrijk is komt aan de orde in een digitale les voor leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van een aantal Schiedamse basisscholen.

Energiebesparing is belangrijk, vindt ook wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks): “Met de thermostaat een graad lager slaat de verwarming minder vaak aan. Dat scheelt in het energieverbruik en het zorgt voor minder CO2-uitstoot. Goed voor het klimaat dus, maar het levert je ook een lagere energierekening op. Zeker in deze tijd, waarin mensen veel thuis zijn kan dat echt schelen. Een trui aantrekken is natuurlijk niet het enige dat kan helpen. Veel huizen kunnen met eenvoudige middelen ook nog wel wat energiezuiniger worden gemaakt. Daarom is het Servicepunt Woningverbetering dit jaar bij de Warmetruiendag betrokken.”

Op Warmetruiendag doen de leerlingen uit de hoogste drie groepen van verschillende Schiedamse basisscholen mee aan een digitale gastles. Daarbij moeten ze ook echt aan de slag met opdrachten over energie en energie besparen. Ze ontdekken hoe het energieverbruik thuis eenvoudig omlaag kan. Een aantal andere scholen houdt de les liever in de klas, zodra dat weer mogelijk is. In totaal zullen zo’n duizend leerlingen de les volgen.

De energieles wordt mede mogelijk gemaakt via de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) met middelen van het Rijk. Met deze regeling stimuleert de gemeente Schiedam met name huiseigenaren tot het nemen van kleine energiebesparende maatregelen in huis. Alle leerlingen die meedoen met de energieles mogen met hun ouders een pakket met energiebesparende maatregelen ter waarde van 90 euro aanvragen via het Servicepunt Woningverbetering. Ook kunnen zij een gesprek aanvragen met een energiecoach van Energiek Schiedam, die adviezen geeft op het gebied van energiebesparing.

De energieles wordt verzorgd door de gemeente Schiedam in samenwerking met Marel Educatie, Energiek Schiedam en de Stichting Milieu Dichterbij (SMD). De SMD verzorgt voor de gemeente Schiedam het jaarlijkse aanbod van natuur- en milieuactiviteiten op het NME-centrum. Warmetruiendag is een landelijk initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland. Meer informatie over dag is te vinden op de website www.warmetruiendag.nl.

1 reactie op “WARMETRUIENDAG BIJ VERPLICHT GESLOTEN SCHOLEN SCHIEDAM

  1. Als we minder energie gaan gebruiken gaan de heffingen en belastingen op energie weer omhoog. Het geld voor linkse hobbies moet toch ergens vandaan komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *