Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WAPENSTOK VOOR BOA’S VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) overweegt de korte wapenstok toe te voegen aan de uitrusting van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Vlaardingen. Het geweldsmiddel kan wat de burgemeester betreft worden toegevoegd, zodra de mogelijkheid zich voordoet en er wordt voldaan aan de geldende voorwaarden. Eenhoorn spreekt hier morgenavond over met de gemeenteraad.

Sinds december 2019 is de minister van Justitie en Veiligheid van mening dat er nader onderzoek dient te worden gedaan naar de noodzaak voor een zelfstandige regeling uitrusting en eventuele bewapening van de boa’s. In mei zou agressie zijn geweest tegen onder andere boa’s bij de handhaving van de noodverordening (de maatregelen rond de covid-hoax waaraan de CDA-minister Ferdinand Grapperhaus zelf openlijk lak had tijdens zijn bruiloft). Op aandringen van de boa-bonden en burgemeesters was dit voor de minister aanleiding om het besluit bewapeningen uitrusting boa’s op het punt van toekenning van de (korte) wapenstok te verruimen.

Er is inmiddels een start gemaakt met een pilot waarbij de boa’s tijdelijk de beschikking krijgen over de korte wapenstok. Hiervan zal door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een evaluatie worden opgesteld.

De Vlaardingse burgemeester signaleert een voortdurend capaciteitstekort bij de nationale politie. Eenhoorn: ‘Nu opnieuw op de beschikbare tijd voor gebiedsgebonden politiezorg van de wijkagent met 20% is gekort ten behoeve van noodhulp (ook belangrijk uiteraard), wordt de rol en taak van de boa steeds pregnanter. Of we willen of niet treedt de gemeente in de leemte, die ontstaat en effect heeft op de openbare orde en veiligheid van Vlaardingen.’

Een aantal boa’s in Vlaardingen beschikt al over handboeien en de burgemeester wil ook overgaan om de boa’s uit te rusten met bodycams als de financiële ruimte dit toelaat.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

7 reacties op “WAPENSTOK VOOR BOA’S VLAARDINGEN

 1. Sta je daar voor dat minimumloontje met je stokkie tegenover schorem met messen en vuistvuurwapens. Vind je het gek dat BOA’s meestal alleen ongewapende burgers voor (zeer) kleine overtredingen aanhouden. Voor het linke werk geldt wegkijken. Terecht, knokken kost meer.

  1. Een wapenstok is i.d.d. geen wondermiddel.
   Een cursus sociale vaardigheden zou meer bescherming bieden.
   Stadswachten zijn en worden niet opgeleid om naar(vuurwapen) gevaarlijke situaties gestuurd te worden, simpelweg zijn ze niet voor meldingen met een gevaarzetting. Gelukkig worden betrokkenen/verdachten die lichte overtredingen maken vrijwel niet aangehouden maar staandegehouden, anders zou er nog meer verzet en geweld tegen stadswachten gepleegd worden.
   Als het i.d.d. te gevaarlijk wordt moeten ze zich terugtrekken en wachten op de politie. Dat is voor hun het veiligste. Helaas door een verkeerde indruk aan burgers te geven door de stadswachten, verwachten burgers meer dan redelijk is van stadswachten.
   Ondanks dat velen van hun denken dat ze politie zijn, zijn ze dat zeker niet. Daar is ook het salaris naar. Het is een werklozen baantje voor kansarmen.
   Je kan het spreekwoord: schoenmaker blijf bij je leest.

  1. In het verleden hebben de mariniers ooit de Dam in Amsterdam leeggeveegd. Helaas was en is dat niet toegestaan, maar het werkte i.d.d.
   Het o.v. hierdoor ook weer veilig worden voor reizigers.
   Maar deze mensen kun je toch niet vergelijken met het niveau van stadswachten?

 2. Niet doen die boa,s verder bewapenen, daar zijn ze niet voor op geleid.
  Als ze die capaciteiten wel hadden zaten ze nu bij de echte politie.
  Als je die stadcowboys nu al zie lopen met hun benen wijd
  Alsof ze net van het paard komen.
  En met mensen communiceren hebben ze ook nooit geleerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *