Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WAJANG FOXTROT IN JENEVERMUSEUM SCHIEDAM

SCHIEDAM- Nederlands-Indië staat op 23 juni centraal in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Drs. Carl Nix geeft dan de lezing ‘Wajang Foxtrot’ over Indo-Europese muziek in het toenmalige Indië. De lezing kan eventueel worden vervolgd door een proeverij met een Indisch/Indonesisch thema. Aanvang is 14.00 uur.

Tijdens de lezing ‘Wajang Foxtrot’ neemt drs. Nix de aanwezigen mee naar de wereld van de (lndo-)Europese muziek in Indië. De presentatie omvat onder andere een bijzondere collectie van Indische bladmuziek, uit de collectie van de Atlas Van Stolk. Drs. Carl Nix was hoofdconservator van Atlas van Stolk, een verzameling van meer dan 150.000 prenten en tekeningen. Deze collectie vormt, als het ware, een film waarin de geschiedenis van Nederland wordt verteld.

De lezing op 23 juni is onderdeel van een evenementenreeks van het Jenevermuseum over Nederlands-Indië en Indonesië. Enkele experts zijn in de maand juni te gast bij het museum, waar zij vanuit hun vakgebied over Nederlands-Indië en Indonesië zullen vertellen. De reeks bestaat uit lezingen en een interview. Het Jenevermuseum haakt met deze evenementenreeks in op de tentoonstelling ‘Jenever in de Wereld’ die nog tot eind 2022 duurt.

De lezing begint om 14.00 uur en duurt tot circa 16.00 uur. Ticketprijs voor dit evenement is 5 euro voor museumkaarthouders, Rotterdampashouders en leden van de Vriendenvereniging en 12,50 voor overige bezoekers. Entree is inclusief een museumbezoek en welkomstdrankje. Achteraf kan men desgewenst deelnemen aan een proeverij van Indisch/Molukse jenevers en likeuren voor 10 euro. De tickets zijn te koop via https://www.jenevermuseum.nl/

Het museum toont een bijzondere collectie die vertelt over het heden, verleden en de toekomst van de jeneverindustrie in Schiedam en geheel Nederland. In de historische branderij wordt moutwijnjenever gestookt volgens de oud-Hollandse methode naar receptuur uit 1700. De moutwijn, gestookt uit rogge en gerstemout, wordt 3 jaar gelagerd en vervolgens gebotteld onder de naam Old Schiedam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *