WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WAARSCHUWINGSSCHOT SCHIEDAM-NIEUWLAND

SCHIEDAM- Er is eerder vanavond een waarschuwingsschot gelost door de politie in Schiedam-Nieuwland.

Tijdens een controle aan de Mgr. Nolenslaan is het schot gelost (ter hoogte van de Piersonstraat), nadat een verdachte er vandoor ging en een vuurwapen weggooide.

In totaal twee verdachten zijn aangehouden.

Het vuurwapen is in beslag genomen en verder onderzoek loopt.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

8 gedachten over “WAARSCHUWINGSSCHOT SCHIEDAM-NIEUWLAND

  1. Wordt i.d.d. saai in Nieuwland.
    Wel jammer dat de agent(e) bij het afdrukken van het schot niet moest niezen. Was er waarschijnlijk een crimineel en vuurwapen uit de roulatie geweest.
    Helaas had de betrokken agent, dan welhoogstwaarschijnlijk, een probleem gehad.

    1. Ik ben sowieso niet zo tuk op waarschuwingsschoten, dat brokje messing komt met dezelfde noodgang weer naar beneden als waarmee het is afgevuurd. Dat daardoor nog geen slachtoffers zijn gevallen…. Of houden ze dat laatste stil?

  2. De politie kunnen, mogen en willen dit niet stilhouden. Als een agent een waarschuwingsschot zou afvuren en enkele seconden later zou een persoon gewond raken door een kogel, is het een gemakkelijke optelsom.
    Dat de kogel een persoon zou kunnen doden is vrijwel onmogelijk op aarde.
    Nou, op de maan (zonder atmosfeer) wel,dan speelt luchtwrijving geen rol. Maar hier op aarde (gelukkig) niet.
    De kogel wordt afgevuurd met een enorme kracht en dus een enorme beginsnelheid, voor politie kogels 1500 m/s. Nou is luchtweerstand evenredig met het kwadraat van de snelheid, en daarmee wordt het berekenen van de maximale hoogte van zo’n kogel een vervelend stukje wiskunde. Op de weg terug naar beneden echter werkt alleen de zwaartekracht nog. De snelheid van de kogel neemt terug toe totdat de wrijvingskracht even groot wordt als die zwaartekracht (waardoor de snelheid niet meer verder toeneemt, omdat dan de resultantekracht 0 wordt). Dit is een snelheid waarmee de kogel recht omhoog wordt geschoten.
    De politie schiet altijd met een schuine baan waardoor de kogel ook niet in een rechte naar beneden kan vallen. De kogel bereikt dus een eindsnelheid waarmee je iemand nooit dodelijk kan verwonden. Daarnaast is de kogel zo klein dat hij iets raakt kleiner is dan een staatslot kopen waar de hoofdprijs op valt.
    Als je een euromunt van de euromast gaat afgooien zal je ook niemand dodelijk verwonden.
    De kans dat de crimineel met zijn wapen op de agenten of omstanders gaat schieten en iemand dodelijk raakt is vele malen groter. En dat blijft niet bij één schot. In dit geval zou een taser hoogst waarschijnlijk een goed middel zijn geweest. Helaas is links Nederland daar op tegen.
    Hopelijk is je vraag hiermee voldoende beantwoord.

  3. Hier een formule om de valsnelheid te kunnen bereken met de luchtweerstandskracht.
    Is wel wat werk, maar met de avondklok en geen visite en saaie t.v. is het een leuk tijdverdrijf.

    1 patroon van een Walther P99 weegt ca.12.5 gram.
    Bij het afvuren verbrand het kruit en de huls wordt uit het wapen geworpen. Blijft alleen de kogel over, zo een 8 gram.Deze bestaat uit een loden kern met een koperen mantel.

    Voor de luchtweerstandskracht geldt:

    {\displaystyle F_{d}={\tfrac {1}{2}}\ \rho \ v_{t}^{2}\ A\ C_{w}}{\displaystyle F_{d}={\tfrac {1}{2}}\ \rho \ v_{t}^{2}\ A\ C_{w}}
    Voor de zwaartekracht geldt:

    {\displaystyle \ F_{g}=mg}{\displaystyle \ F_{g}=mg}
    Als geldt {\displaystyle \ F_{d}=F_{g}}{\displaystyle \ F_{d}=F_{g}} dan wordt de eindsnelheid:

    {\displaystyle v_{t}={\sqrt {\frac {2mg}{\rho AC_{w}}}}}{\displaystyle v_{t}={\sqrt {\frac {2mg}{\rho AC_{w}}}}}
    Voor de gebruikte symbolen geldt:

    {\displaystyle \ v_{t}}{\displaystyle \ v_{t}} is de eindsnelheid in m/s.
    {\displaystyle \ m}{\displaystyle \ m} is de massa van het vallende voorwerp in kg.
    {\displaystyle \ g}{\displaystyle \ g} is de (lokale) valversnelling in m/s2,
    {\displaystyle \ C_{w}}{\displaystyle \ C_{w}} is de luchtweerstandscoëfficiënt of Cw-waarde (dimensieloos).
    {\displaystyle \ \rho }{\displaystyle \ \rho } is de dichtheid van het fluïdum waarin het voorwerp valt in kg/m3.
    {\displaystyle \ A}{\displaystyle \ A} is het frontale oppervlak van het voorwerp.

  4. Een politiekogel heeft géén loden kern, maar een kunststof kern die direct uit de kop wordt geperst tijdens het afvuren. Dit is de zgn. action express kogel ofwel de stopkogel. Uiteraard door links tuig geadviseerd om de boefjes niet te veel te beschadigen. Een duur kogeltje, en minder accuraat dan de veel effectievere 124 grain 9mm. met loden kern. De mondingssnelheid van zo’n projectieltje is plm 450 m/sec. Ik zou hem niet graag op mijn hoofd krijgen als hij na een luchtreis weer naar beneden valt. Beter nog had men de politie uitgerust met 45 acp vuistvuurwapens, en als munitie 230 grain loden wadcutters. Je taakt er meer mee en de energieafgifte bij een treffer is dusdanig dat het niet zo gek veel meer uitmaakt waar je hem raakt, hij ligt gewoon en doet niets meer terug.

  5. De snelheid van de kogel die ik vermelde is i.d.d. onjuist, het betrof de snelheid van de H&K.
    Over het wel of niet plastic punt op de kogel hebben we beiden gelijk. In de messingpunt is een gaatje geboord en die is opgevuld met plastic. Als het enkel plastic zou zijn zou deze kogel geen metaal kunnen doorboren.
    En enkel met een koperen/ messing punt heeft deze kogel een beperktere inslagkracht. Vandaar de naam stopkogel in de volksmond.

    In 1992 is de volmantelmunitie vervangen door een ander type munitie: de DAG Action3. Een 9mm patroon waarbij de kogelkop volledig van messing is gemaakt. De kogelkop voorzien van een groen plastic tip die bij het afschieten loskomt. (de kogelkop was voorzien van een doorboorde kop). De holte die dan ontstaat, wordt opgevuld met weefsel waardoor de kop direct wordt afgestopt en de energie op het doel afgeeft. De kans op een “doorschot” was hiermee al stukken minder. Toch voldeed ook deze kogel niet aan de verwachtingen.

    Nieuwe munitie per september 2020

    24 februari 2020 is bekend geworden dat ook de 9x19NP word vervangen voor een nieuw type: de RUAG ActionNP. Deze patroon kenmerkt zich door een geel dopje op de kogelpunt. Alhoewel de naam doet vermoeden dat het een “nieuw” model is, lijkt de muntie verdacht veel op de RUAG 9mm SXF patroon (gewicht 6.1 gr / 94 grain / snelheid 420 mps). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *