Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VROEDSCHAPSKAST TERUG IN MUSEUM VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Een van de pronkstukken die straks weer te zien zal zijn in het nieuwe Museum Vlaardingen is de imposante kast uit 1761, vervaardigd in opdracht van de vroedschap van Vlaardingen. Hoewel deze inmiddels behoorlijk van uiterlijk is veranderd.

Ewout Langenberg aan het werk. De restauratie van de vroedschapskast is mede mogelijk gemaakt door de gemeente  Vlaardingen.
Ewout Langenberg aan het werk. De restauratie van de vroedschapskast is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Vlaardingen.

Decorateur en restaurateur Ewout Langenberg heeft de afgelopen maanden gewerkt aan het meubel . Met een scalpel heet hij laagjes zwarte lak verwijderd en ontdekt dat de kast oorspronkelijk was afgewerkt in een roodbruine houtimitatie, die aan Mahoniehout doet denken. Daarom wordt de kast nu in zijn geheel teruggebracht in de oorspronkelijke staat en pronk hij in een ‘nieuwe’ kleur.
De kast is verder rijkelijk gedecoreerd met bladgoud verguld snijwerk. In de zogenaamde bovenkroon is het wapen van de stad Vlaardingen verwerkt. De kroonlijst is zorgvuldig schoongemaakt en de lelijke stukjes zijn geretoucheerd. Niet alles hoeft er als nieuw uit te zien.

De vroedschapskast is straks te zien in de Blauwe Salon van Museum Vlaardingen. Daar wordt het verhaal verteld van de bloeitijd van de rederij in de 18-de eeuw aan de hand van het persoonlijke verhaal van Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta van Reewijk. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van het huis uit 1742 waarin het museum is gevestigd.
Vanaf 20 juni is Museum Vlaardingen weer geopend voor publiek, op deze openingsdag is het museum gratis toegankelijk tussen 12 en 17 uur. Meer informatie vindt u HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *