Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VRIJDAGMARKT SCHIEDAM VECHT NOG ALTIJD OM TE OVERLEVEN

SCHIEDAM- Op de Schiedamse vrijdagmarkt is weinig te merken van de naderende verplichting om op de Rotterdamse markten morgen gedwongen een mondkap te moeten dragen. Rotterdammers komen nog niet massaal af op de Schiedamse markt. Toch stopt er meerdere keren per uur een tram vanuit de havenstad direct bij het Schiedamse marktterrein waar de dwangmaatregel niet geldt. Wel is ook de markt in het centrum van de jeneverstad volop uitgerust met waarschuwingen voor die andere dwangmaatregel: verlicht 1,5 meter afstand houden.

De dagen van de grote groepen koopjesjager tussen de kramen in de Lange Kerkstraat zijn allang voorbij. Het is al enkele maanden zichtbaar stiller op de weekmarkt.

Ondanks de aanhoudende lockdown zijn er per 1 juli meer mogelijkheden voor de weekmarkt. Nadat begonnen was met food is later ook weer non-food toegestaan en daarna waren ook de zogenoemde meelopers weer welkom. Inmiddels is het Broersveld toegevoegd als locatie voor de marktkramen, hoewel vandaag niet in gebruik.

Een mondkapjesverplichting is in strijd met de Grondwet, oordeelt Jan Brouwer, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. De verplichting is een indirect middel om gedrag te veranderen; dat mag simpelweg niet. Ook Adriaan Wierenga, noodrechtspecialist aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat Rotterdam de fout in gaat met de plicht. De maatregel is een kledingvoorschrift en daarmee wordt inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. Er wordt van de grondwet afgeweken en dat mag niet.
Begin mei kwam de gemeente Schiedam met de mededeling dat er weer een beperkte versmarkt zou worden gehouden. Beperkt betekende in de praktijk dat er alleen kramen en wagens stonden op het Land van Belofte en enkele op het Stadserf. Een opstelling die enkele jaren terug werd afgekeurd vanwege de oversteek op het Broersvest en de mindere aanloop voor de kramen op het plein onder het stadskantoor.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *