Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VREES VOOR NOG GROTERE CHAOS INBURGERING VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De nieuwe regionale inburgering wordt in Vlaardingen al net zo chaotisch en financieel riskant als de jeugdzorg. Dat vreest raadslid Raymond van Haren (Leefbaar Vlaardingen). Wethouder Jackey Silos (CDA) kan Van Haren daarin alleen maar gelijk geven. Een en ander wordt duidelijk bij behandeling in de raadscommissie van de regionale visie op de veranderopgave inburgering.

Van Haren vreest dat de gemeente nog altijd weinig zelf te zeggen krijgt over de inburgering. “Aangezien er heel veel sturing nog steeds vanuit het Rijk plaatsvindt. Feitelijk zijn wij niets anders dan een uitvoeringsorgaan. Heel veel zaken worden gewoon opgelegd”, meent de volksvertegenwoordiger. Van Haren: “Ik krijg een déjà vu: we krijgen weer een potje, maar is dat wel toereikend? VV2000/Leefbaar Vlaardingen is bang dat er absoluut niet genoeg budget is om het op een goeie manier op te pakken.”

De wethouder spreekt Van Haren niet tegen. Silos: “Als ik kijk naar wat er nodig is en wat er gegeven wordt, ja, dan zit daar wel een discrepantie tussen. Wij hebben wel extra financiën uit Europa (bedoeld wordt de EU, red.) binnengehaald. Met Maassluis en Schiedam is dat binnengehaald om echt aan maatwerkoplossingen te gaan doen. Om het op zo’n manier in te zetten dat mensen duurzaam kunnen uitstromen naar passende arbeid.”

Een vergelijking met de problemen rond de jeugdzorg en de financiele tekorten die het de gemeente oplevert zijn terecht, beaamt de wethouder. Vlaardingen moet hierdoor al 8 miljoen euro bezuinigen per jaar. Silos: “ Net als dat met jeugdzorg gebeurt kan ik niet anders doen dan herkennen wat u signaleert en ook de zorg uitspreken dat we nu al zien dat mensen heel moeizaam de niveaus aan taal halen die ze moeten behalen. Dat wordt voor de gemeente nog eens een niveau opgeschroefd. Dat is echt wel een zware taak.”

Leefbaar Vlaardingen vreest daarnaast heel veel extra bureaucratie, met alle gevolgen van dien. Van Haren: “Je hebt te maken met heel veel verschillende instanties. Het begint al bij de intake van het COA. Dan heb je ook allerlei inspecties die zich er tegenaan bemoeien, bijvoorbeeld DUO. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid daarin en dan komen wij ook nog om de hoek kijken.”

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *