Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VRAGEN OVER GROEI BIOMASSA VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Wil ook de gemeente Vlaardingen eerder meer dan minder biomassa gaan opstoken? Onder meer die vraag legt de fractie Boers (fB) voor aan het stadsbestuur. De fB heeft begrepen dat gemeenten voor hun eerste klimaatdoelstelling rekenen op het gebruik van biomassa, ondanks de toenemende kritiek daarop. Voor het opstarten van warmtenetten is het verstoken van hout hard nodig, stelt de VNG.

Gemeenten zitten in een spagaat. In het Klimaatakkoord hebben ze hun handtekening gezet onder het doel in 2030 een miljoen huizen van het gas te halen. Biomassa is een bruikbaar alternatief voor stadsverwarming die nu op gas en restwarmte draait. Maar de weerstand tegen die bron groeit.
Biomassa wordt niet gezien als eindstation, maar gemeenten kunnen er direct klimaatwinst mee boeken. Op termijn komen dan oplossingen als geothermie in beeld. Een aantal gemeenten doet al proefboringen naar aardwarmte.

Zelfs die tijdelijke inzet van biomassa staat nu onder druk. Inwoners vrezen voor de luchtkwaliteit in hun omgeving en klagen over geuroverlast en met stof bedekte auto’s. Ook groeit de kritiek, gevoed vanuit de wetenschap, dat energie uit biomassa niet CO2-neutraal of duurzaam zou zijn.

ONS.Vlaardingen heeft vorig jaar al eens de nek uitgestoken voor een mini-kencenrtale in de haringstad.

De fractie van GroenLinks in Vlaardingen heeft vorig jaar zomer al verklaard dat nieuwe (kleine) biomassacentrales taboe zijn bij de opwekking van energie in Vlaardingen. De richting is voor GroenLinks gericht op zon, wind en waterstof.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “VRAGEN OVER GROEI BIOMASSA VLAARDINGEN

  1. Onze en andermans bossen opstoken? Vogels vermalende windmolens? Enorme massa’s zeer milieuonvriendelijk verkregen zonnepanelen? Ik snap het niet. Die milieudoelen zijn allang gehaald dankzij Covid-19. Minder vliegen, minder rijden, veel thuiswerken. De lucht is nog nooit zo schoon geweest. Nu nog een mooie kerncentrale en we zijn er hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *