Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VRAAGTEKENS BIJ CENCUUR MUZIEKCAFÉ SCHIEDAM

Een optreden van twee popgroepen met politiek-incorrecte teksten heeft vorige maand kwaad bloed gezet bij de (anti-)fascisten van de actiegroep KAFKA. Naar aanleiding van de door KAFKA veroorzaakt rumoer in de pers en op social media heeft de gemeente Schiedam tot de censuurmaatregel besloten tegen de Graauwe Hengst.
Een optreden van twee popgroepen met politiek-incorrecte teksten heeft vorige maand kwaad bloed gezet bij de (anti-)fascisten van de actiegroep KAFKA. Na het door KAFKA veroorzaakt rumoer in de pers en op social media heeft de gemeente Schiedam tot de censuurmaatregel besloten tegen de Graauwe Hengst.

SCHIEDAM- Hoe staat het in Schiedam met de culturele vrijheid en de vrijheid van meningsuiting bij zowel links- als rechts-radicale muzikale uitlatingen? Het is een van de vragen die de partij Progressief Schiedam heeft voorgelegd aan het stadsbestuur. Aanleiding is de maatregel die de gemeente Schiedam heeft genomen tegen muziekcafé de Graauwe Hengst.

Met ingang van September moet het bedrijf aan de gemeente opgeven welke bands daar optreden. Dit naar aanleiding van een optreden van twee bands die teksten gebruikten die onder rechts radicaal zouden vallen en waarbij een Hitler-groet gebracht zou zijn.

PS wil weten op grond van welk deel uit de APV deze maatregel is genomen. Ook is de partij benieuwd of er een lijst bestaat met bands die volgens het college niet gewenst zijn in Schiedam. Mocht deze lijst bestaan dan wil PS dat deze gedeeld wordt met ondernemers en organisatoren van evenementen die bands programmeren in Schiedam. Daarnaast wil de partij weten tot wanneer de maatregel geldt voor de Graauwe Hengst.

Bij PS lijkt men niet onder de indruk van de aantijgingen richting het bedrijf en de ‘rechts radicale’ muziekgroepen. In hoeverre is een Hitler-groet te onderscheiden van een opgestoken arm, welke regelmatig gebruikt wordt door publiek bij live optredens, vraagt de partij aan het college. En is er vanuit de uitbaters van het café, of vanuit de optredende muzikanten, opgeroepen tot een Hitler-groet? Ook wil PS van het stadsbestuur weten welke teksten zijn gebruikt die de bovenstaande maatregel rechtvaardigen.

Onduidelijk is of er ook aangifte is gedaan betreffende de vermeende overtredingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *