WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VOORWAARDELIJK SEPOT TEGEN TWEEDE KAMERLID D66

DEN HAAG- Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangiftes tegen het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) voorwaardelijk geseponeerd. De Groot gaf op 6 december 2022 een rondleiding door het Kamergebouw. Toen een medewerker van omroep Ongehoord Nederland (ON) hem een vraag wilde stellen, zei De Groot in het voorbij lopen tegen zijn groep: ‘We always ignore this one, because they are fascists’. De cameraploeg had dit gefilmd en de beelden werden op 8 december 2022 uitgezonden.

Het OM vindt de uitlating van het Tweede Kamerlid ‘onnodig grievend’ en daarmee een strafbare belediging. Daar staat tegenover dat De Groot de opmerking terloops maakte, een ‘slip of the tongue’, en kort na de uitzending publiekelijk zijn excuses maakte. Hij schreef op twitter: ‘Dit had ik als volksvertegenwoordiger niet over een verslaggever mogen zeggen. Neem ik terug.’

Verder weegt het OM mee dat de belediging in kleine kring plaatsvond. Omroep ON heeft deze vervolgens breder openbaar gemaakt in een televisie-uitzending en zo publiekelijk aan de kaak gesteld.

Onder deze omstandigheden ziet het OM geen reden meer voor bestraffing. Het OM heeft de zaak daarom voorwaardelijk geseponeerd. Dat houdt in dat als het Tweede Kamerlid in de toekomst opnieuw een dergelijk feit pleegt, hij dan alsnog ook voor het feit van 6 december 2022 vervolgd zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *