WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VOCHTPROBLEMEN ZAKKENDRAGERSHUISJE

SCHIEDAM- Het casco van het Zakkendragershuisje ondergaat de komende drie maanden een grondige restauratie. Met dat doel staat het monumentale pand vanaf deze week in de stijgers.
DSC00037

DSC00035DSC00033

DSC00032Door het gebruik van een verkeerde voegmortel in de buitenmuren kampt het Zakkendragershuisje met vochtproblemen. Dit heeft schade veroorzaakt aan het metselwerk en de balklagen.
Via de provincie is geld beschikbaar gesteld voor aanpak van deze problemen.

Het Zakkendragershuis uit 1725 diende als gildehuis voor het Zakkendragersgilde Sint Anthonis. De zakkendragers mogen sinds 1465 goederen lossen in de stad, aangevoerd via Schie en Nieuwe Maas. Het gilde en het Zakkendragershuis vormden daardoor een belangrijke schakel in de Schiedamse economie. Met de klok in het daktorentje werden de zakkendragers opgeroepen voor laden en lossen van goederen. Voor de verdeling van het werk werd ‘gesmakt’: de mannen lieten dobbelstenen vallen door een trechter en wie het hoogste aantal ogen gooide, kreeg het beschikbare werk. Ondanks de toenemende industrialisatie en mechanisering in de negentiende eeuw, bleven de zakkendragers onmisbaar voor het transport van producten. Het Schiedamse Zakkendragersgilde is het enige nog bestaande gilde van zijn soort in Europa.