Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLUCHTELINGEN VOOR DE KLAS BASISONDERWIJS SCHIEDAM

SCHIEDAM- De Stichting Primo gaat op proef vluchtelingen voor de klas zetten in het Schiedamse basisonderwijs.

Volgens Primo hadden veel vluchtelingen in het land waar ze vandaan komen een goede baan. Een deel van hen was daar leerkracht en wil graag weer in het onderwijs werken, maar dat vraagt een goede beheersing van de Nederlandse taal en van de onderwijsmethoden in Nederland. Primo meldt in een persbericht: ‘Een op het oog onhaalbare opdracht. Maar die uitdaging is nu toch opgepakt, door daar een speciale opleiding voor op te zetten. Het project is in september gestart en de deelnemers zijn enthousiast begonnen. Op 10 november zullen de kandidaten een leerovereenkomst tekenen voor deze opleiding.’

Het schoolbestuur Stichting Primo Schiedam en de Pabo van Inholland Rotterdam hebben samen een voorbereidingsjaar ontwikkeld met veel aandacht voor de verdere taalverwerving. De kandidaten zijn geselecteerd op hun onderwijsachtergrond, motivatie en hun huidige taalbeheersing. Twee dagen per week krijgen ze les van docenten van de Pabo, drie dagen per week lopen ze stage op een basisschool. Kandidaten komen uit Schiedam, Maassluis, Rotterdam en Berkel.

Doel van dit project is een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke integratie van vluchtelingen, aan het verminderen van het lerarentekort en om deze kandidaten een kans te bieden op een betaalde baan. Het is ook een proef, om te kijken of met zo’n voorbereiding daarna een succesvolle Pabo-opleiding mogelijk is. De opleiding is voor de kandidaten gratis, maar niet vrijblijvend: op 10 november zullen de kandidaten, directeuren van de basisscholen en de Pabo een leerovereenkomst tekenen, die tussen de kandidaat, de scholen en de Pabo wordt afgesloten.

Kandidaten met een uitkering hebben van de gemeenten toestemming gekregen om de opleiding te volgen. De kosten van de Pabo worden voor een groot deel vergoed door het Aelbrechtfonds, dat verbonden is aan de Pabo, de Hogeschool levert zelf ook een bijdrage evenals Stichting Primo Schiedam, het Fonds SchiedamVlaardingen ondersteunt het project met een subsidie en mogelijk levert ook het innovatiefonds Citylab010 van de gemeente Rotterdam een bijdrage.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “VLUCHTELINGEN VOOR DE KLAS BASISONDERWIJS SCHIEDAM

  1. O, dus er mag nu gewoon geƫxperimenteerd worden op hele klassen met Nederlandse basisschool kinderen? Is dat niet streng verboden? Schoolkinderen zijn geen proefkonijn! Bovendien weten we toch dat het juist van essentieel belang is dat kinderen op Nederlandse basisscholen de taal goed aangeleerd krijgen? En waarom geniet de terugkeer van deze docenten naar hun eigen land niet de allerhoogste prioriteit?! Want deze onderwijzers zijn immers keihard nodig om de nieuwste generaties kinderen daar les te geven. Want ook die achtergelaten kinderen hebben het recht op een toekomst. In hun eigen land. Dat weer opgebouwd moet worden! En juist hun eigen onderwijzers vormen daarin de doorslaggevende factor. De achterblijvers hebben hun eigen gediplomeerde onderwijzers dus echt keihard nodig! Schandalig, dit! Stop deze braindrain! Stuur die gediplomeerde onderwijzers met urgentie terug! Hun land heeft hen nodig!

  2. Ik ben blij dat ik geen koters meer op de basisschool heb. Tegen de tijd dat die terroristen colleges gaan geven op universiteiten hoop ik dat mijn jongste haar bul heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *