Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘VLUCHTELINGEN SCHIEDAM KIEZEN VOOR LAAG TAALNIVEAU’

SCHIEDAM- Vluchtelingen gaan risicomijdend inburgeren, menen Schiedamse raadsleden. Daardoor zouden veel vluchtelingen op een lager taalniveau zitten dan van hen, gezien hun achtergrond, verwacht mag worden. ‘Dit belemmert hun kansen op werk’, stellen de politici, die hierover het gemeentebestuur aan de tand voelen. Het zou gaan om één van de negatieve gevolgen van de huidige inburgeringswet.

De huidige Schiedamse aanpak van de inburgering heeft model gestaan voor de regionale aanpak inburgering, die per 1 juli wordt uitgevoerd door Stroomopwaarts. Bij de Schiedamse aanpak gaat het onder meer om het werken met professionele coaches voor vluchtelingen en het opstellen van persoonlijke routeplannen, een voorwaarde die in de nieuwe wet als Persoonlijk Integratie Plan wordt benoemd.

Inburgering is op dit moment nog een verantwoordelijkheid van de groep zelf, maar Schiedam besteedt nu al geld aan onder meer de begeleiding van vluchtelingen bij hun integratie.

17 reacties op “‘VLUCHTELINGEN SCHIEDAM KIEZEN VOOR LAAG TAALNIVEAU’

 1. Onzin, er moet een landelijke norm komen voor inburgering. Anders trekken deze mensen naar de gebieden waar zij het gemakkelijkst hun inburgering halen. Dit is slecht voor Nederland en ook voor de vluchteling, Zij kunnen namelijk daardoor niet goed meekomen in onze samenleving waar door zij vrijwel zeker tot de bijstand veroordeeld worden.

 2. Belemmert hun kansen op werk? Van de vluchtelingen waar ik mee heb gewerkt was maar een bijzonder klein percentage van plan om ooit te gaan werken. Die maffe vrijwilligers versterkten het gevoel bij die luitjes dat dat hier totaal niet nodig was. Vrijwilligers bleven ook stug Engels spreken met de asielzoekers teneinde hun taalachterstand te vergroten. Er zou eens zoveel energie in Nederlandse jongeren gestoken moeten worden.

 3. Bij mijn dochter op haar werk wordt er zelfs door personeel met migratie achtergrond alleen maar in hun moerstaal gesproken tegen oude en nieuwe gelukzoekertjes. Daarnaast moet mijn dochter les krijgen in andere culturen en taal.
  Denk je nu serieus dat deze nieuwe manier van cursus krijgen iets veranderd?

  1. Ik weet niet wat voor werk ze doet, bij een turkse slager misschien? Op alle werkvloeren dient Nederlands de voertaal te zijn, behalve in de luchtvaart en scheepvaart waar Engels wordt gesproken.

   1. Ik zeg niet dat het daar de voertaal is. Ik zeg dat het zodanig gesteld is in de zorg dat lui die hier al jaren wonen nog geen Nederlands spreken en daarom er maar cursussen worden gegeven aan Nederlanders. Dit allemaal om lui die patiënt zijn te bedonderd waren en zijn om Nederlands te leren. Verwacht je nu echt van gelukzoekertjes dat ze nu wel Nederlands gaan leren.

  2. Mijn dochter krijgt gewoon Latijn, Grieks en Engels op school. Niks nieuws hoor dit gebeurt al generaties, ook die vreemde culturen, mythologie en geschiedenis heet dat.

   1. Dat zijn talen die op school gegeven worden en nodig zijn voor een opleiding en zijn over het algemeen keuze vakken.
    Maar Turks in een verpleeghuis om een Toerk die hier al tientallen jaren woont te kunnen verstaan en helpen gaat wel erg ver. Dat is de omgekeerde wereld.
    Als je dochter dat zo leuk vind kan ze binnenkort gaan werken in het Erdotoerkiebejaardenhuis. Gegarandeerd geen Nederlandse taal.

     1. Zou ook kunnen zijn dat hij voor zichzelf is begonnen. En geen loonslaaf meer is bij een werkgever en altijd ja en amen moet zeggen.

     2. @ Martin , Jij snapt het tenminste , dat is iets wat Hans nooit zal begrijpen , met dat stigmatiserende gelul van hem , het zal wel de aard van het moffenbeessie zijn .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *