WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘VLUCHTELINGEN ROTTERDAM ZEGGEN BAAN NIET OP NA KRIJGEN HUIS’

ROTTERDAM- In Rotterdam wonen geen vluchtelingen die hun baan hebben opgezegd zodra ze een sociale huurwoning konden betrekken. Dat krijgen Leefbaar Rotterdam, VVD en Forum voor Democratie te horen van het stadsbestuur in antwoord op schriftelijke vragen.

In oktober verschenen berichten over vluchtelingen in Utrecht die hun baan hadden opgezegd zodra zij vanuit het AZC waren uitgestroomd naar een sociale huurwoning. In de COA-locaties kregen zij leefgeld, hoefden zij geen huur te betalen, waren zij medisch verzekerd en ontvingen zij ook inkomsten uit betaald werk. Zodra de vluchtelingen echter een woning toegewezen krijgen, vallen zij onder het gemeentelijke domein en kunnen zij, naast diverse toeslagen, aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Het Rotterdamse gemeentebestuur zegt deze signalen niet te herkennen. In Utrecht zou het gaan om in totaal drie vluchtelingen die hun bijbaan hebben opgezegd.

Uit informatiebronnen, waarover de gemeente Rotterdam zegt te beschikken, zou blijken dat vluchtelingen die een baan hebben (‘wat vaak nog niet het geval is op dat moment’, aldus burgemeester en wethouders) deze opzeggen. Ook niet nadat zij in Rotterdam zijn komen wonen.

In september 2022 werden in Rotterdam 2.316 uitkeringen verstrekt aan vluchtelingen (het betreft
uitkeringen, niet individuele personen. Gehuwden of geregistreerde partners ontvangen samen één uitkering). Tot september zijn 240 uitkeringen aan vluchtelingen gestopt in verband met werk, 27
voor het gaan volgen van onderwijs en 92 om andere redenen zoals overlijden. Het ontbreekt aan een wettelijke grondslag om deze cijfers nader te specificeren naar land van herkomst.

1 reactie op “‘VLUCHTELINGEN ROTTERDAM ZEGGEN BAAN NIET OP NA KRIJGEN HUIS’

  1. Dat werken geloof ik sowieso niet. Ten eerste de taal, en toen ik in een azc werkte waren de meesten bijna te lui dat ze zelf ademhaalden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *