WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘VLUCHTELINGEN IN LEGE WINKELS OP LIESVELD VLAARDINGEN’

VLAARDINGEN- Er kunnen vluchtelingen worden gehuisvest in lege winkelpanden op het Liesveld in Vlaardingen. Met dat idee komt het GroenLinks-raadslid Robin Bongers. Hij staat niet afwijzend tegenover het plaatsen van 10 tot 15 bedden per leeg winkelpand, in de vorm van noodopvang. Ook lege kantoorgebouwen zijn wat hem betreft een optie, zo laat hij weten in de uitzending van Omroep Vlaardingen.

Wat is een vluchteling?
In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de termen ‘statushouders’ gebruikt alsof er twee soorten vluchtelingen bestaan: met en zonder verblijfsvergunning. Volgens de begrippenlijst van de UHNCR – de vluchtelingenorganisatie van de VN – is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht lebalen van uitgeprocedeerden en irregulieren als ‘vluchteling’ is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.
GroenLinks reageert hiermee op de memo van wethouder Ivana Somers (Leefbaar) die heeft aangegeven dat Vlaardingen geen plek heeft voor extra huisvesting van vluchtelingen, bovenop de verplichte taakstelling vanuit het Rijk.

Het raadslid geeft blijk niet te weten wat de verschillen zijn tussen de groepen waarover hij spreekt, ondanks dat de UNHCR daar al jaren duidelijk over is (zie kader). Bongers: “Ik ben nu aan het kijken, als GroenLinks zijn we nu aan het kijken, van goh, op welke manier gaan we hierop reageren. Het gaat eigenlijk om twee groepen; we hebben het over vluchtelingen en we hebben het over statushouders. Dat is een klein, maar relevant verschil. Ik denk dat we dat uit elkaar moeten halen. Gezien de urgentie en nood voor de asielzoekers, dat we dat eigenlijk aanstaande donderdag in de raad moeten bespreken.”

Bij de CU-SGP zegt fractievoorzitter Erik van Pienbroek desgevraagd niet direct nee tegen het plaatsen van containerwoningen aan de rand van de Broekpolder voor vluchtelingen. Daar wil Bongers dan weer niets van weten. Bongers: “De rand van de Broekpolder… dat is natuurlijk een interessante. We hebben met de Broekpolder wel heel duidelijk met zijn allen afgesproken, in de gemeente, dat we daar niet in gaan bouwen, dus de Broekpolder ook niet voor tijdelijke woningen, maar we hebben volgens mij genoeg leegstand in Vlaardingen waar je misschien niet een normaal huis zou willen hebben, maar wel een tijdelijke woning. Als je door het Liesveld loopt staat er genoeg leeg.”

De wethouder heeft op 28 september duidelijk gemaakt dat de druk op de (landelijke en regionale) woningmarkt al bijzonder hoog is. Volgens Somers is er voor extra opvang en huisvesting van asielzoekers en vluchtelingen in Vlaardingen daarom geen ruimte. Het gemeentebestuur stond eind september op het punt dit mede te delen aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en VluchtelingenWerk Nederland. Beiden hebben om de extra huisvesting gevraagd.

7 reacties op “‘VLUCHTELINGEN IN LEGE WINKELS OP LIESVELD VLAARDINGEN’

 1. Als je dit winkelcentrum voorgoed de nek om wil draaien is dit de juiste manier. Het gros van het winkelend publiek zal dan deze moslimenclave gaan mijden en toch maar in de omringende gemeenten gaan winkelen. Goed bezig, groen links, de grotendeels door jullie gesloopte economie krijgt nu een extra nekslag.

 2. Hans je hebt het bij het juiste eind.
  Dit wordt het einde van het totale winkelaanbod.
  Het is nu al niets meer maar door deze domme actie van GL gaat het nog sneller.

 3. Ze veroorzaken overlast in de asielzoekerscentra, maar plegen bijvoorbeeld ook herhaaldelijk strafbare feiten als winkeldiefstallen, zwartrijden of hinderlijk gedrag in het openbaar.
  Met deze wetenschap ben je toch echt niet van deze wereld om deze gelukzoekertjes midden tussen winkels te plaatsen. Daarnaast wat te denken van de marktdagen?
  Kat op het spek binden noemden wij dat vroeger.

 4. 2 maanden op zo’n boot is al een ramp. Hoeveel zakgeld krijgen ze? En zijn ze wel welkom in de stadsgehoorzaal, de Groene Luiken etc etc die voor eigen bevolking weer niet voor alle mensen toegankelijk wordt gemaakt? Wat een ellende heeft dit Westen al aangericht, Lijkt wel een mensen handelnetwerk, op legale basis. Op elk hoofd brand een valutateken. Ben weleens benieuwd wie er verantwoordelijk is voor de vele inschrijvingen om hiernaartoe te komen. Ik zeg: na 2 maanden krijgen ze andere locatie en komt de volgende zwik 2 maanden overnachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *