Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN WIL SCHIPPEREN MET DIEPTELIGGING GLASVEZEL

VLAARDINGEN- De aanleg van een glasvezelnetwerk kan in Vlaardingen mogelijk worden toestaan op een diepteligging van 30 centimeter in plaats van 60 centimeter, wat voor de netwerkbeheerder een besparing oplevert in de uitvoering. Momenteel wordt dit nader onderzocht door de gemeente.

Heel Vlaardingen kan binnen een jaar worden voorzien van een glasvezelnetwerk, maar de kosten die de gemeente daarvoor in rekening brengt – voor onder meer het openbreken van straten en wegen – bij de diverse netwerkbeheerders en telecomproviders zijn te hoog om een dergelijk netwerk commercieel interessant te maken. Daarom kijkt de gemeente naar andere mogelijkheden om het voor de markt aantrekkelijk te maken te investeren in een Vlaardings glasvezelnetwerk.

In de Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Vlaardingen 2017 (AVO) zijn spelregels opgenomen waar alle netbeheerders zich aan hebben te houden (rechten, plichten en voorwaarden). Binnen deze kaders zouden er geen mogelijkheden zijn voor ‘onderhandelingen’ met marktpartijen, zo laat de gemeente weten. Afwijkingen en het loslaten van de AVO heeft een negatief financieel effect voor de gemeente, omdat verlaging van het tarief mogelijk doorwerkt op de vergoeding voor alle netbeheerders die een kabel of een buis aanleggen in Vlaardingen.

Onder de huidige omstandigheden wordt alleen op beperkte schaal glasvezel aangelegd door telecomaanbieders bij nieuwbouwprojecten, op basis van de AVO en de daarbij geldende vergoeding. In deze gevallen liften marktpartijen mee bij de werkzaamheden van de gemeente. In dit kader zijn bijvoorbeeld gebieden zoals Spoor & Sluis (bij de Galgkade) en de Buitenplaats van Ruytenburch voorzien van glasvezel.

Een glasvezelnetwerk kan bewoners onder meer sneller internet opleveren wat in de huidige tijd van verplicht thuiswerken een groot voordeel kan zijn.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *