Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN VREEST ACHTERSTAND WONINGBOUW VOOR OEKRAÏNERS

VLAARDINGEN- Het Vlaardingse gemeentebestuur voorziet een vertraging in de plannen om een compleet Oekraïens dorp te bouwen nabij de Westwijk. De gemeente moet daarom zelf verantwoordelijkheid nemen voor de huisvesting, onder voorwaarden, van de Oekraïners, vinden burgemeester en wethouders. Morgenavond wordt de gemeenteraad daarvoor om steun gevraagd.

Volgens burgemeester en wethouders dreigt na de zomer een tekort aan opvangplekken in onze regio. Om vanaf september 2022 te kunnen starten met het plaatsen van de eerste 100 flexwoningen voor Oekraïners, bij bedrijventerrein Vergulde Hand West, heeft de leverancier zo snel mogelijk een opdracht nodig. Materialen en personeel zijn schaars en de woningmarkt is dusdanig gespannen dat het risico wordt gelopen dat de woningen niet beschikbaar zijn. Het Vlaardingse stadsbestuur (VVD, GroenLinks, D66, Leefbaar, CDA en CU-SGP) ziet dat als een groot probleem.

Het uitgangspunt van de grootschalige opvang is dat Vlaardingen geen financieel tekort heeft na afronding van de opvang. In dat kader is de staatssecretaris om een garantiestelling gevraagd. Die is nodig om de plannen om te zetten in contractuele afspraken met derde-partijen: de locatie (naast bedrijventerrein Vergulde Hand West) moet bouw- en woonrijp worden gemaakt en de woonunits moeten worden besteld. Overige voorwaarden: de woningen zijn na vertrek van de Oekraïners (deels) beschikbaar voor Vlaardingse woningzoekenden en de locatie/woningen zijn niet beschikbaar voor opvang van asielzoekers uit andere landen en regio’s.

Tot nu toe wordt vrijwel alles rond de huisvesting van Oekraïners achter gesloten deuren besproken op het stadhuis. Het gemeentebestuur weigert memo’s over de stand van zaken online te publiceren, ondanks herhaalde verzoeken van oppositiepartij StadsBelangen Vlaardingen.

6 reacties op “VLAARDINGEN VREEST ACHTERSTAND WONINGBOUW VOOR OEKRAÏNERS

 1. Goh, de gemeente Vlaardingen heeft zich nooit druk gemaakt om een achterstand betreffende de huisvesting van onze jongeren, maar wél voor deze nieuwkomers????

 2. Zielig voor die ongekozen burgemeester *huilt krokodillentranen* Hoe moet het nu met de rest van die extra 4900 woningen die hij hier wil gaan bouwen?

 3. Maar nog bedankt, stelletje ingelikte corrupte volksverradende zelfhaters. Want jullie zetelmisbruik heeft deze stad rechtstreeks betrokken in de oorlog tussen de Oekraïne en Rusland. Jullie zijn hierdoor persoonlijk medeplichtig aan die oorlog, beseffen jullie dat????? En door de komst van jullie Oekraïense enclave zijn we volgens een Russische generaal nu zelf ook een oorlogsdoelwit geworden. Zeg ons, wat is jullie standpunt hierover?!

 4. De gemeente heeft alleen oog voor de opvangplekken
  Laat de eigen bevolking gewoon stikken /woningnood /westwijk grote problemen..
  En doet dat het liefst in het geheim / om later geen verandwoording af te hoeven leggen.
  Dit gemeentebestuur moet zijn ogen uit zijn kop schamen
  Met name de nieuwe wethouders van Groen links en D66 die altijd openheid prediken.
  en nu muisstil zijn.

 5. Alles voor de landelijke politiek en EU baantjes- kijk mij eens deugen! Mark my words!

  Strontmisselijke lui met lak aan alles…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *