WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN VERPLAATST GROND ‘VAN LANDBOUWKWALITEIT’ VOOR AZC

VLAARDINGEN- In Vlaardingen wordt circa 30.000 m3 grond afgevoerd van de locatie Vergulde Hand-West naar de Broekpolder. Het is nodig dat uiterlijk deze week de overtollige grond op de locatie weg is voor het realiseren van het asielzoekerscentrum (Azc), exclusief voor Oekraïners. Tot en met eind juni 2023 worden hier bijna 400 flexwoningen geplaatst en bewoonbaar gemaakt zodat 1.000 Oekraïners hier tot medio 2026 kunnen wonen.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten geld beschikbaar te stellen om de bodem van een gedeelte van het groengebied Broekpolder te laten saneren door het aanbrengen van een laag aarde en het daarna weer groen in te richten. Ook is er grond nodig voor aanpassingen aan een van de techniekparken van het mountainbikeparcours in de Broekpolder. Hiervoor zal 4.000 m3 grond gebruikt worden.

Het verplaatsen van de grond naar de Broekpolder loopt in feite vooruit op de behoefte aan grond voor de Broekpolder. Volgens de gemeente heeft de grond natuur- en landbouwkwaliteit. Doordat de grond al in Vlaardingen aanwezig is, is de transportafstand gering.

De grond waar het Azc staat ingetekend grens aan de Lickebaertpolder, begin jaren ‘90 groot in het nieuws vanwege met dioxine verontreinigde melk, afkomstig van elf boeren in de Lickebaertpolder. De giftige stof was afkomstig van de AVR-vuilverbranding aan de andere kant van de Nieuwe Waterweg (Scheur), bij Rozenburg. Door alle maatregelen die vuilverbranders hebben genomen sinds 1989, komen er inmiddels bijna geen dioxinen meer voor in de lucht.

1 reactie op “VLAARDINGEN VERPLAATST GROND ‘VAN LANDBOUWKWALITEIT’ VOOR AZC

  1. Er werd ons toch wijsgemaakt dat ze weer op zouden hoepelen? Net als wat ze ons vertelden over die uitvreters uit het Midden Oosten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *