WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN SLUIT ZES ILLEGALE BORDELEN

VLAARDINGEN- In Vlaardingen zijn dit jaar zes woningen gesloten waar illegale prostitutie plaatsvond. Dat meldt burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) in de raadsmemo ‘Aanpak mensenhandel’.

In Vlaardingen is één vergunde seksinrichting toegestaan. In juli 2019 is de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Vlaardingen aangepast en is er de bevoegdheid van de burgemeester in opgenomen waarbij een seksinrichting zonder geldige exploitatievergunning kan worden gesloten. Sindsdien sluit Vlaardingen alle panden en woningen waar illegale prostitutie wordt aangetroffen.

Binnen de regio Rijnmond is de aanpak mensenhandel (dus ook de aanpak van illegale prostitutie) geïntensiveerd. Er is een handhavingsknelpunt mensenhandel opgericht. Hieraan nemen deel het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), de Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel (AVIM), de Belastingdienst en de gemeenten Rotterdam, Schiedam, Dordrecht, Capelle a/d IJssel en Vlaardingen. In het handhavingsknelpunt worden faciliteerders van mensenhandel in kaart gebracht en aangepakt. Daarnaast is een Regionaal Controleteam Prostitutie en Mensenhandel opgezet.

Al bijna drie decennia is bekend dat illegale prostituees misbruik maken van aangeboden verblijfspapieren. Hulpverleners helpen de vrouwen bij het aannemen van de slachtofferrol. Dat is in het kort wat 28 jaar geleden al duidelijk werd uit onderzoek naar de richtlijnen voor opsporing en vervolging van mensenhandel in de prostitutie.

Ter verbetering van de opsporing en vervolging van vrouwenhandel en ter vergroting van de aangiftebereidheid van slachtoffers van vrouwenhandel zijn in 1989 door de procureurs-generaal richtlijnen opgesteld voor opsporing en vervolging. In opdracht van het ministerie van Justitie is in 1992 gestart met een uitvoerig onderzoek naar de werkbaarheid van de richtlijnen met als resultaat het eindrapport ‘Vrouwenhandel: beleid in beeld’.
Een politiefunctionaris uit het PG-richtlijnenrapport sprak openlijk twijfels uit over hulpverleningsinstellingen. “Wij weten dat er tegen de vrouwen wordt gezegd: ga maar aangifte doen, dan krijg je een vergunning. Ze worden slachtoffer gemaakt, want er is geen sprake van vrouwenhandel.” Weer andere respondenten stellen: “Er wordt misbruik gemaakt van de tijdelijke verblijfsvergunning. Een dag later werken ze weer in de prostitutie.”

De verhalen van de kenners hebben nooit tot enig vervolgonderzoek geleid naar de signalen van misbruik.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *